Για τα “νέα” μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

 


12 Νοεμ. 2021 Αρ.Πρ.48

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα “νέα” μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε, η «ατομική ευθύνη» ίδια μένει!

Συνάδελφοι,

Τα “νέα” μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής διαχείρισης της κυβέρνησης για την πανδημία, αφού κοντεύοντας σχεδόν 2 χρόνια από την έναρξή της μικροί επαγγελματίες, καταστηματάρχες όπως και όλος ο λαός δεν μπορούμε να νοιώθουμε ασφαλείς ούτε για την υγεία μας, ούτε για το εισόδημά μας.

Ενώ για μια πολλοστή φορά βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης, η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αντί να μας στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός μας, ρίχνει την ευθύνη της διασποράς στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, την φοροληστεία και τις αβάσταχτες εισφορές που παρέμειναν αμείωτα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με πρόστιμα και τρομοκρατία δεν νικιέται η πανδημία.

Η κυβέρνηση επιδεικτικά αυξάνει τα πρόστιμα προς τους μικρούς εμπόρους και τους επαγγελματίες στην εστίαση και με το πιστόλι στον κρόταφο (γιατί με αυτό ισοδυναμεί το πρόστιμο των 5.000€) μας ωθεί να γίνουμε χωροφύλακες στο ίδιο μας το μαγαζί, για να καλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή αφήνει χωρίς περιορισμούς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. supermarket) για να μην θίξει στο ελάχιστο την κερδοφορία τους. Ενώ στους μικρούς επαγγελματίες θέτει νέους περιορισμούς που συρρικνώνουν το εισόδημά μας και δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εξασφαλίζει ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Επιτέλους να σταματήσουν να μας αγνοούν και να ακούσουν τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις μας που με δεκάδες κινητοποιήσεις τους έχουμε γνωστοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα εκεί που έχει ευθύνη, όπως στον συνωστισμό σε ΜΜΜ και σχολεία, να εντείνει τους ελέγχους για τήρηση μέτρων ασφαλείας στους μεγάλους χώρους δουλειάς οπού συνωστίζεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας. Να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να εντείνει την επιστημονική πληροφόρηση στον λαό και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή ολοκλήρωση της αναγκαίας διαδικασίας των εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμένων. Εκείνη καθυστέρησε να οργανώσει την διαδικασία, να εξασφαλίσει την δυνατότητα του εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό. Εκείνη δεν παρείχε στον κόσμο την αναλυτική ενημέρωση, τον προληπτικό έλεγχο, και την ιατρική παρακολούθηση που απαιτούνται πριν και μετά τον εμβολιασμό. Η αξιοποίηση του ανορθολογισμού ορισμένων ομάδων, βολεύει μόνο την κυβέρνηση ώστε να κρύβεται από τις ευθύνες της για όλα όσα δεν έχει κάνει.



Αποτελεί θράσος η δήλωση που συνόδευε τα μέτρα για δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, όταν:

  • Τα νοσοκομεία σε όλη την χώρα έχουν φτάσει για μια ακόμα φορά στο κόκκινο και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει ιδιωτικές δομές ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες και έκτακτες ανάγκες.

  • Την ώρα που υπάρχει έλλειψη σε υγειονομικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας και τα νοσοκομεία, δημιουργούνται δυσαναπλήρωτα κενά αφού οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

  • Εξαναγκάζει τον πληθυσμό στην αγορά διαγνωστικών τεστ με τσουχτερό αντίτιμο, κάνοντας την διαδικασία οικονομικά αφόρητη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

  • Η κατεύθυνση για το «νέο ΕΣΥ», με την επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα και τον «εξορθολογισμό» κλείνει νοσοκομεία και προβλέπει την λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα νέα(;;;) μέτρα της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν ένα μόνο πράγμα:

Τα σπασμένα σε κάθε κρίση, θα τα πληρώνουμε οι μικροί επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, όσο δεν αποφασίζουμε να μπούμε στην δράση.

Καλούμε τους συναδέλφους πιο δυναμικά, πιο μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε μέτρα που θα καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες για υγεία και αξιοπρεπές εισόδημα.



Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

  • Έκτακτο αφορολόγητο επίδομα για την περίοδο που θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

  • Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα.

  • Αναδρομική επιστροφή των δημοτικών τελών για το διάστημα που τα καταστήματα ήταν κλειστά για όλους τους επαγγελματίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Απαλλαγή από το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης.

  • Επιδότηση ενοικίου των καταστημάτων εστίασης και όσες άλλες επιχειρήσεις υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο 50% μέχρι τη λήξη των περιορισμών.

  • Διαγραφή των τόκων και των προστίμων και γενναία μείωση των χρεών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

  • Φθηνότερα τιμολόγια σε ρεύμα, νερό και πετρέλαιο θέρμανσης. Καμία διακοπή σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς!

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  • Κατάργηση των προστίμων στους επαγγελματίες και απαλλαγή από την υποχρέωση ελέγχου των πιστοποιητικών.

  • Δωρεάν μαζικά τεστ ανίχνευσης του covid 19, ανά δήμο, για όλους χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.

  • Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και εξατομικευμένη παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

  • Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αχαρνών με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο εξοπλισμό – πλήρης ένταξη της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού στο ΕΣΥ με μεταφορά του προσωπικού της και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου