Kινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ για μέτρα προστασίας με συμμετοχή του ΣΕΒΑ



Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) όπου συμμετείχε μετά από κάλεσμα και αντιπροσωπεία του ΣΕΒΑ  απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκτός από την ΟΒΣΑ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, 33 Σωματεία ΕΒΕ μεταξύ αυτών και ο ΣΕΒΑ και 8 Επιτροπές Αγώνα. Ακόμη συμμετείχε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και πορεύτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία»«Δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας, αφορολόγητο η απάντησή μας» και «Μέτρα τώρα για το εισόδημά μας, κάλυψη των αναγκών για μας και τα παιδιά μας». Στην κεφαλή της πορείας ήταν 3 φορτηγά με σημαίες της ΟΒΣΑ και τα αιτήματα των αυτοαπασχολουμένων, ενώ στη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου συναντήθηκαν με τους ταξιτζήδες, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στη Σπύρου Πάτση και μπήκαν με τα οχήματά τους στο τέλος της πορείας. 

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών μίλησε ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος σημείωσε πως «ζούμε τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής στη Δημόσια Υγεία εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε ότι «αποδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος Υγείας ιδίως της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό» και τόνισε την ανάγκη μαζικών προσλήψεων προσωπικού και επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Επισήμανε ότι «τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν αρκούν» και «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, κάθε μέρα αγωνιούμε για το πώς θα ζήσει η οικογένειά μας, αλλά και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την επιχείρησή μας. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στήριξης για την κάλυψη των εισοδημάτων που έχουν χαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, μέτρα για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Γι’ αυτό διεκδικούμε επίδομα για όλους τους συναδέλφους με χαμηλό εισόδημα, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών». 

Ακόμη χαιρέτισαν η Εύα Κοντόρα από την ΟΓΕ, , ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας,  ο Δημήτρης Σωτηριάδης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξύλου και ο Παναγιώτης Μαυρίκης από την Επιτροπή Αγώνα Ταξί.

Ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, κατήγγειλε την άρνηση του υπουργείου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, η οποία θυροκόλλησε το υπόμνημα με τα αιτήματα

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε ΘεσσαλονίκηΠάτρα και άλλες πόλεις.

Τα αιτήματα

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να δοθεί επιπρόσθετα ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της εστίασης για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Να ενταχθούν στο μέτρο επιδότησης παγίων οι αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου