Συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αχαρνών

 





Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης Σωματεία και φορείς του Μενιδίου, έξω από την πύλη του Κέντρου Υγείας Αχαρνών στο Ολυμπιακό Χωριό, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κέντρου όπως και τα σχέδια μετατροπής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» σε νοσοκομείο «μιας νόσου». 

Οι εργαζόμενοι μοίρασαν την ανακοίνωσή τους και ενημέρωναν συναδέλφους τους που πήγαιναν στο Κέντρο για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω πανδημίας αφήνει υποστελεχωμένες τις δημόσιες δομές Υγείας και ενισχύει ποικιλόμορφα τους εμπόρους της Υγείας, όπως συμβαίνει και στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, που συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την Πολυκλινική της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), με την κάλυψη των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων, σε δήμο 100.000 κατοίκων, όπου λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, το ΚΥ Αχαρνών υπολειτουργεί, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός προληπτικής ιατρικής στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία. Υπάρχει υποστελέχωση σε ειδικότητες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δεύτερη βάρδια, ενώ άλλες ειδικότητες δεν υπάρχουν καν. Η αναμονή στα ραντεβού ξεπερνά τους δύο μήνες, οι γιατροί βλέπουν υπερδιπλάσιους από όσους πρέπει και μπορούν και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στους ιδιώτες και στην ΑΕΜΥ, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Από το ήδη λιγοστό ιατρικό προσωπικό (περίπου 28), αποσπώνται οι 8 για τις ανάγκες των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά, ακόμα και ο ένας παθολόγος λείπει 2 μέρες την βδομάδα γιατί αξιοποιείται στα εμβολιαστικά κέντρα. Αντί το ΚΥ να ενισχύεται ώστε στις συνθήκες της πανδημίας να παίξει τον επικουρικό του ρόλο και να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής συνεχίζει να απαξιώνεται, αφήνοντας επιπλέον χωρίς καμία περίθαλψη τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς. Και βέβαια, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, αν υπάρχει μια στοιχειώδης λειτουργία του ΚΥ Αχαρνών αυτό οφείλεται στις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Την άθλια αυτή πραγματικότητα κατήγγειλε και ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, πνευμονολόγος, εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μενιδίου, που απήθυνε σύντομο χαιρετισμό στη συγκέντρωση, που κατέληξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αγώνας για τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό.

Εκ μέρους των φορέων που διοργάνωσαν την διαμαρτυρία, μίλησε ο Μάρκος Αλεξίου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων της πόλης, που ανάμεσα σε άλλα κατέδειξε τις ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέρριψε τα όσα λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Όχι, έχει σχέδιο και είναι ενιαίο, είναι το ίδιο σχέδιο που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ότι για την κυβέρνηση ο δημόσιος τομέας Υγείας αποτελεί κόστος. Γιατί στο σύστημα που ζούμε η Υγεία είναι εμπόρευμα που πληρώνουμε πολλές φορές. Με τις ασφαλιστικές εισφορές μας σαν εργαζόμενοι, ακόμη και σαν συνταξιούχοι που η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να αυξηθούν οι εισφορές μας από 4 σε 6% στην κύρια σύνταξη και επέβαλε και στην επικουρική. Ταυτόχρονα ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που στην καρδιά της πανδημίας θησαυρίζει. Γι' αυτό δεν επιτάσσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, με πραγματική επίταξη χωρίς αποζημίωση στους ιδιώτες, παρά μόνο κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων και του λειτουργικού κόστους».

Κατέληξε ότι ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, να παρθούν μέτρα για την πανδημία, να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης σημείωσε πως αποφασιστική απάντηση πρέπει να δοθεί στην αντεργατική επίθεση που προχωράει η κυβέρνηση με την κατάργηση του οκτάωρου, όπως και τη νέα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με το «Σχέδιο Ανάκαμψης», που δεν προβλέπει κονδύλια ούτε για τη Δημόσια Υγεία, ούτε για την Παιδεία.

Στη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισε εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης» η αντιπρόεδρος Μαρία Σφυρή, που ανέδειξε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού στις επόμενες κινητοποιήσεις που οργανώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στο τέλος της συγκέντρωσης διατυπώθηκαν τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων:

§  Να επιταχθούν άμεσα οι ιδιωτικές δομές Υγείας χωρίς αποζημίωση.

§  Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Αχαρνών. Η Πολυκλινική να περάσει άμεσα στο ΕΣΥ μαζί με όλο το προσωπικό που διαθέτει και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

§  Να αναβαθμιστεί η συγκοινωνιακή σύνδεση του δήμου με το Κέντρο Υγείας.

§  Να ενταθούν οι ρυθμοί για γρήγορο και ασφαλή εμβολιασμό του πληθυσμού.

§  Ειδική φροντίδα για τις πιο ευπαθείς ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά με ειδικά ενημερωτικά - διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που μένουν και στους χώρους που συχνάζουν.

§  Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, στοχευόμενα ιδιαίτερα στους μεγάλους χώρους δουλειάς.




Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου