ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

 

Για δεύτερη χρονιά η Δημοτική Αρχή της πόλης μας προχωρά στην διοργάνωση υπό την αιγίδα της μιας «λευκής νύχτας» παρατείνοντας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες». Για μια ακόμα χρονιά η Δημοτική Αρχή και η ΔΗΚΕΑ αγνοούν επιδεικτικά το νόμιμα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Β.Α. Μετά την περσινή αποτυχημένη προσπάθεια να υφαρπάξουν την συναίνεση του Σ.Ε.Β.Α. ως συνδιοργανωτή του event, φέτος όχι απλώς προσπερνούν την ούτως ή άλλως γνωστή τοποθέτησή του Δ.Σ. επί του θέματος, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση του Συνδέσμου μας. για την εν λόγω διοργάνωση προσπαθώντας να αποφύγουν τις όποιες αντιδράσεις. Γι’ αυτό και για μια ακόμα φορά καταφεύγει σε αλχημείες αναφέροντας ως συνδιοργανωτές «κάποια» καταστήματα της πόλης.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Α. απευθυνόμαστε στους συναδέλφους εμπόρους της πόλης μας καλώντας τους να σκεφτούν ποιους πραγματικά ευνοούν τέτοιες «πρωτοβουλίες» που προωθούνται σε πανελλαδικό επίπεδο από Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές και έχουν τις ευλογίες της κυβέρνησης. Είναι άραγε προς το συμφέρον των μικρών εμπόρων που κατά βάση εργάζονται στα καταστήματά τους οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αφήνοντας πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα την προσωπική και οικογενειακή ζωή; Είναι μήπως προς το συμφέρον των υπαλλήλων στα μικρά εμπορομάγαζα που μαζί με τους ιδιοκτήτες, θα αναγκαστούν μοιράζοντας την κούραση να δουλεύουν μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα; Χρειάζεται να είναι κανείς λογιστής για να καταλάβει ότι τα έξοδα που θα προκύψουν από την παρατεταμένη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, σε αρκετές περιπτώσεις, θα ξεπεράσουν τα έσοδα της συγκεκριμένης ημέρας; Ειδικά όταν έχουμε την πείρα ήδη από την προηγούμενη φορά που η πλειοψηφία των μικρών καταστημάτων στο τέλος του μήνα ήταν «μια η άλλη» κάνοντας ταμείο;

Πόσο «αθώες» τελικά είναι τέτοιες πρωτοβουλίες, όταν κάθε φορά γίνονται ο «δούρειος ίππος» για να εφαρμόζονται αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις όπως π.χ. η κατάργηση της Αργίας της Κυριακής και η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων; Ευνοούν ή δεν ευνοούν τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου όπως π.χ. γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που ήδη ανακοίνωσε την απόφασή της για άνοιγμα στην Θεσσαλονίκη 32 Κυριακές τον χρόνο; Είναι ή δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία με αντίστοιχα νομοθετήματα όπως ο νόμος – καρμανιόλα του Γεωργιάδη που δίνει το δικαίωμα στις μεγάλες επιχειρήσεις να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, 78 ώρες την βδομάδα; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής που ενώ συνεχίζει να χαρατσώνει τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας, βάζει πλάτη για να περνάει μέχρι κεραίας η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης;

Όσοι καθημερινά δίνουμε την μάχη της επιβίωσης ξέρουμε καλά ότι η τόνωση της αγοράς δεν θα έρθει με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους «βιδωμένους» στα μαγαζιά μέχρι τα άγρια χαράματα τις Κυριακές και τις Αργίες. Το πρόβλημα της αναδουλειάς και των μικρών τζίρων οφείλεται στην φτώχεια και την ανέχεια που βιώνουν οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που κατοικούν στο Μενίδι και όχι αν τα ψώνια θα γίνονται «υπό το φως του φεγγαριού». Η αγορά θα τονωθεί όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν αξιοπρεπές εισόδημα, όταν εξαλειφθεί η ανεργία. Όταν καταργηθούν οι άδικοι έμμεσοι φόροι. Όταν σταματήσουμε να πληρώνουμε πανάκριβα το απαραίτητο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας. Όταν σταματήσουν να φορτώνουν στις πλάτες των μικρών τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό. Όταν σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη των μικρών επαγγελματιών και αντί αυτού φορολογήσουν πραγματικά τους μεγάλους ομίλους.

Είναι αστείο το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής ότι το κέντρο του Μενιδίου με την λευκή νύχτα θα γίνει «πόλος έλξης για επισκέπτες από όλη την Αττική». Μα καλά σε άλλη πόλη ζούνε; Τι ακριβώς θέλγει τους επισκέπτες στην πόλη μας; Οι κακοσυντηρημένοι δρόμοι που με μια βροχή μετατρέπονται σε ποτάμια απειλώντας την ζωή και την περιουσία των επαγγελματιών; Η απουσία χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης που μετατρέπεται σε Μανχάταν τις ώρες αιχμής;

Η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να βοηθήσει τους επαγγελματίες ούτε τους κατοίκους της πόλης. Αν ενδιαφερόταν θα είχε προχωρήσει σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών και των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων υλοποιώντας το αίτημα που επανειλημμένα έχει θέσει ο ΣΕΒΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα έκανε τα αδύνατα δυνατά να ολοκληρωθούν τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μην χάνονται περιουσίες και ολόκληρες μέρες δουλειάς με μια μπόρα. Θα βελτίωνε συνολικά τις υποδομές της πόλης με κριτήριο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Μόνος τρόπος να αναπνεύσουμε είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλουμε και παλεύουμε μέσα από τον Σύλλογό μας. Γι’ αυτό και καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας να μην αποδεχθούν και αυτό το μέτρο που κάνει την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας ακόμα πιο μαύρες. Τους καλούμε το επόμενο διάστημα να συμπαραταχθούν στο πλάι του Σ.Ε.Β.Α. για να παλέψουμε για τις πραγματικές μας ανάγκες.

Απαιτούμε για την ανακούφιση του εισοδήματός μας:

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση κάθε νόμου και διάταξης που επιτρέπει την λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000. Προοδευτική αύξηση για τα μεγαλύτερα κέρδη. Μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.

  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους μικρούς επαγγελματίες.



Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου