Λευκές οι Νύχτες τους Μαύρες οι Μέρες μας...

 

21 Σεπτέμβρη 2022 Αρ. Πρωτ. 127

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τον μανδύα της «Λευκής Νύχτας» φέρνουν μαύρες μέρες

για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους.

Η Δημοτική Αρχή Αχαρνών και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών (ΔΗ.Κ.Ε.Α) διοργανώνουν στις 30/9 μια ακόμα φιέστα στον Δήμο μας, αυτή τη φορά με την μορφή της «Λευκής Νύχτας», καλώντας τους επαγγελματίες στο εμπόριο και τους εργαζόμενους των καταστημάτων του Κέντρου να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, με σκοπό την δήθεν τόνωση της τοπικής αγοράς.

Αυτό το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής δεν μπορούσε να σταθεί ούτε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, λόγω της μείωσης της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, δηλαδή του βασικού αγοραστικού κοινού των εμπορικών καταστημάτων στην πόλη μας. Πλέον και με την οξυμένη κατάσταση που επικρατεί με την ακρίβεια, τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, την ολοένα αυξανόμενη άμεση και έμμεση φορολογία που εκμηδενίζουν ότι είχε απομείνει από το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που μένουν και εργάζονται στην περιοχή μας, ακούγεται σαν ένα κακόγουστο αστείο.

Φυσικά δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η Δημοτική Αρχή και όσοι βρίσκονται πίσω από την διοργάνωση τέτοιων πανηγυριών αγνοούν πως τέτοιες κινήσεις δεν θα έχουν καμία ουσιαστική θετική επίδραση στο εισόδημα των μικροεμπόρων της πόλης μας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς λογιστής για να καταλάβει ότι τα έξοδα που θα προκύψουν από την παρατεταμένη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων (λειτουργικά έξοδα, μισθοί υπερωριών κλπ) ίσως σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπεράσουν τα έσοδα της συγκεκριμένης ημέρας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι πρωτοβουλίες σαν την «Λευκή Νύχτα», το άνοιγμα τις Κυριακές αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας όπως χρόνια απαιτούν οι μεγάλοι όμιλοι και οι εμπορικές αλυσίδες. Γιατί έχοντας στα χέρια τους τα μέσα αλλά και τους νόμους των κυβερνήσεων κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, θα πάρουν την μερίδα του λέοντος, συνθλίβοντας τους μικρεμπόρους στο γήπεδο του ανελέητου ανταγωνισμού.

Για την συνεργασία ποιου Εμπορικού Συλλόγου κάνει λόγο, παραπλανώντας στην αφίσα της η Δημοτική Αρχή; Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στα μάτια των συναδέλφων η Λευκή Νύχτα αξιοποιώντας το κύρος του Συλλόγου. Ο ΣΕΒΑ, ο μόνος Σύλλογος επαγγελματιών στην περιοχή με εκλεγμένο Δ.Σ., που υπάρχει όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά βρίσκεται καθημερινά, συζητάει και παλεύει να οργανώσει τους συναδέλφους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε καμία περίπτωση δεν συναινεί στην πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας. Δεν θα μπορούσε να συμμετέχει ούτως ή άλλως σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία πετάει εκτός δεκάδες συναδέλφους μας που έχουν τα μαγαζιά τους έξω από το κέντρο της πόλης. Αντίθετα σταθερά αναδεικνύει τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους σε όλη την έκταση του Δήμου.

Να μας απαντήσει λοιπόν από την πλευρά της, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να ανακουφίσει το εισόδημα όλων των επαγγελματιών της πόλης, για να βελτιώσει την καθημερινότητά μας; Για να μπορεί και ο συνάδελφος του Κέντρου αλλά και ο συνάδελφος που δραστηριοποιείται στον Κόκκινο Μύλο, στην Λαθέα, στον Άγιο Διονύση και σε άλλες συνοικίες του Μενιδίου να εξασφαλίσει σε αυτές τις δύσκολες εποχές ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να βοηθήσει τους επαγγελματίες της πόλης. Αλλιώς θα είχε προχωρήσει σε γενναία μείωση των δημοτικών τελών και των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Θα είχε ολοκληρώσει τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μην χάνονται περιουσίες και ολόκληρες μέρες δουλειάς με μια μπόρα. Θα είχε λάβει μέτρα ώστε να λειτουργεί στην περιοχή ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας που θα μπορούμε να καταφεύγουμε χωρίς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για το παραμικρό. Θα έφτιαχνε βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα είχε βελτιώσει τις κτηριακές υποδομές των σχολείων και θα εξασφάλιζε τα απαραίτητα ώστε να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε κοντέινερ μέσα στο κρύο.

Για τους μικρούς επαγγελματίες αυτή η εξέλιξη καταστρατηγεί ευθέως τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Τσακίζει το δικαίωμα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε με ανθρώπινα ωράρια και την απαραίτητη ξεκούραση. Χτυπάει ιδιαίτερα το δικαίωμα οι γυναίκες να μπορούν να παίξουν τον σύνθετο ρόλο τους σαν επαγγελματίες, εργαζόμενες και μητέρες.

Όσοι καθημερινά δίνουμε την μάχη της επιβίωσης ξέρουμε καλά ότι η τόνωση της αγοράς δεν θα έρθει με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους «βιδωμένους» στα μαγαζιά μέχρι τα άγρια χαράματα, Κυριακές και αργίες. Το πρόβλημα της αναδουλειάς και των μικρών τζίρων οφείλεται στην φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και όχι στο ωράριο και την «ψυχολογία» του καταναλωτικού κοινού. Η αγορά θα τονωθεί όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν αξιοπρεπές εισόδημα, όταν εξαλειφθεί η ανεργία. Όταν σταματήσουμε να πληρώνουμε πανάκριβα το απαραίτητο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας. Όταν σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη των μικρών επαγγελματιών και αντ’ αυτού φορολογήσουν πραγματικά τους μεγάλους ομίλους.

Μόνος τρόπος να αναπνεύσουμε είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλουμε και παλεύουμε μέσα από τον Σύλλογό μας. Γι’ αυτό και καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας να μην αποδεχθούν και αυτό το μέτρο που κάνει την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας ακόμα πιο μαύρες.

Οργανωμένα να απαιτήσουμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση κάθε νόμου και διάταξης που επιτρέπει την λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

  • Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022).

  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς .

  • Καμία σκέψη για αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καμιά αύξηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, για να λειτουργήσει ως Μόνιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης κινδύνου, χρηματοδοτώντας με τα δικά μας λεφτά τους παρόχους για άλλη μια φορά.

  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια. (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κτλ.)

  • Άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του ρεύματος που παράχθηκε από λιγνίτη.

  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου 12.000, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

  • Διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.

  • Μείωση των δημοτικών τελών και των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

  • Διαγραφή των οφειλών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Α.





Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου