Για την εγκύκλιο περικοπής της ασφαλιστικής ικανότητας των επαγγελματιών

 

Δελτίο τύπου

Για την εγκύκλιο περικοπής της ασφαλιστικής ικανότητας των επαγγελματιών, που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Πρόκληση αποτελεί η νέα εγκύκλιος που εφαρμόζεται από 1η Ιούνη. 350.000 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες αγρότες, που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν το χρέος που αντιστοιχεί στις παροχές σε είδος (μηνιαίες εισφορές του κλάδου υγείας) του 2021 χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα και κα επέκταση την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και για τα έμμεσα προστατευόμενα μέλη τους.

Η συγκεκριμένη απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, έρχεται σε μια περίοδο που οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την εξόφληση των οφειλών για τους μήνες της πανδημίας και των κρατικών περιορισμών και απαγορεύσεων, ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για αυτό το διάστημα. Για πολλούς από αυτούς, οι οφειλές αυτές ήρθαν να προστεθούν σε παλιότερα χρέη, με ρυθμίσεις πάνω σε ρυθμίσεις, από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μνημονίων, με την υπερφορολόγηση και τις περικοπές.

Για το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, τα νέα αδιέξοδα που δημιουργεί η θύελλα της γενικευμένης ακρίβειας στο ρεύμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, η αναδουλειά σε πολλούς κλάδους ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος, είναι μια θηλιά στο λαιμό που σφίγγει όλο και περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την εξόφληση της απαράδεκτης εισφοράς υγείας.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στον αποκλεισμό ούτε ενός αυτοαπασχολούμενου από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την φαρμακευτική κάλυψη.

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν την οργάνωση, τον αγώνα για την οριστική κατάργηση της εισφοράς υγείας και την κάλυψη των αναγκών Υγείας - Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου