ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Νίκης 5-7, Αθήνα) ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.

 

Συνάδελφοι,

Αρνούμαστε να πληρώσουμε την νέα κρίση, αρκετά ματώσαμε!

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας, η νέα κρίση έρχεται για να μείνει και οι επιπτώσεις της ήδη φαίνονται. Τα κοράκια των οίκων αξιολόγησης εκτιμούν ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το 2023, ίσως και το 2024.

Στα καύσιμα και στην ενέργεια κάθε μέρα δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει. Το φυσικό αέριο έχει ακριβύνει κατά 172,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 80% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%. Οι αυξήσεις στα καύσιμα πυροδοτούν και περαιτέρω ανατιμήσεις στα προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Την ιδιά ώρα ο φόρος στα καύσιμα, είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη!

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο ήταν στο 11,3% και φαίνεται ότι τον Ιούνιο θα ξεπεράσει το 12%. Πολλά νοικοκυριά, σύμφωνα και με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μετά και τη 19η ημέρα του μήνα.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που καλούνται να αποπληρώσουν πολλαπλάσιους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ παράλληλα καλούνται να εξοφλούν και όποια χρέη κουβαλάνε από το παρελθόν.

Οι όποιες επιχορηγήσεις στο ρεύμα εξανεμίστηκαν από την εκτόξευση της τιμής του. Το χαρτζιλίκι για τα καύσιμα δεν έφτασε καν σε όλους τους επαγγελματίες Σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμα ενοίκιο σε ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση?

Άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την επιβίωση μας Εδώ και τώρα!

Ο αντίκτυπος όλων των παραπάνω στη μείωση του τζίρου των μικροεπιχειρήσεων μας είναι δραματικός. Την ίδια ώρα, είμαστε φορτωμένοι με χρέη που προέρχονται από τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και τώρα την ακρίβεια.

Η κυβέρνηση αρνείται κάθε μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που μπορεί να δώσει ανάσα και επιμένει στην επιδοματική πολιτική που με ψίχουλα που θα ξαναπληρώσει ο λαός χρυσάφι, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά ελλείματα.

Διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού την φορομπηχτική πολιτική που ματώνει τον λαό αλλά και την πολιτική της “απελευθέρωσης” της ενέργειας που όλες οι κυβερνήσεις ακολουθήσαν και μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Όσο για τα ανέκδοτα περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και περιορισμού των κερδών των μεγαλοεπιχειρήσεων στην ενέργεια σε συνθήκες «ελεύθερης αγοράς», στερούνται κάθε σοβαρότητας.

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στις στρατηγικές που μας εξοντώνουν

Είναι μύθος οι δικαιολογίες της κυβέρνησης περί εκτάκτων συνθήκων. Οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς, πριν το ξέσπασμα του πολέμου και έχουν βαθύτερες αιτίες Η πολιτική των κυβερνήσεων και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσαν όλα εκείνα τα εργαλεία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια, για να ασελγούν πάνω στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για προσιτή πρόσβαση στην ενέργεια. Η ιδιωτικοποίηση και η μονοπώληση έφεραν την ενεργειακή φτώχια που διογκώσαν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ο πόλεμος.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία και τις ενώσεις μας δυναμώνουμε την Ομοσπονδία μας. Επιλέγουμε το δρόμο της μαζικής και ανυποχώρητης συλλογικής πάλης, βάζουμε στο στόχαστρο μας την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τις προηγούμενες δεκαετίες, την περιώνυμη «πράσινη ενέργεια» και το «εμπόριο ρύπων», που δεν έχουν και σοβαρή σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί εκεί βρίσκονται οι αιτίες της άθλιας κατάστασης που βιώνουμε.

Απαιτούμε:

  • Ένταξη των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων στο μέτρο επιστροφής της ενεργειακής επιβάρυνσης

  • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας

  • Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής,

  • Κατάργηση του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, καθώς και του Χρηματιστήριου Ενέργειας.

  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια (ΦΠΑ, ΕΦΚ).

  • Άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. 


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου