Ορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πέραν των αναφερομένων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013

 
Ανακοινώθηκε από την περιφερειακη ενότητα Ανατολικής Αττικής η απόφαση που αφορά την λειτουργία των καταστημάτων για τις κυριακές την οποία σας παραθέτουμε αυτούσια και είναι η παρακάτω:

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ. ΦΕΚ 2844, τεύχος Β/8-11-13 η απόφαση με θέμα «Ορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πέραν των αναφερομένων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013» που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κα Κισκήρα Χρυσάνθη, δήλωσε: Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
Είναι σαφές ότι το μοναδικό κριτήριο που λάβαμε υπ’όψιν μας είναι ρητά οι καθοριζόμενοι με Προεδρικά Διατάγματα τουριστικοί τόποι και οι παράκτιες Δημοτικές Κοινότητες που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (λιμάνια, λουτροπόλεις).
Δε συμπεριλάβαμε προτάσεις φορέων για κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων σε περισσότερους Δήμους, δεν υποχωρήσαμε σε πιο ελαστικά κριτήρια. Είναι μια απόφαση που εξυπηρετεί τους καταναλωτές (επισκέπτες-μετακινούμενους) και στηρίζει τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις στους τουριστικούς προορισμούς μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κρατήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους, προαιρετικά και νόμιμα, με επιπλέον μία ημέρα την εβδομάδα και ιδιαίτερα την ημέρα εκείνη με τη μεγαλύτερη τουριστικά κίνηση και επισκεψιμότητα.
Με βάση την απόφαση συνεχίζουν να ανοίγουν προαιρετικά, πέραν των 7 εκ του Ν. 4177 καθοριζομένων Κυριακών, οι παρακάτω ανακηρυχθέντες με Προεδρικά Διατάγματα τουριστικοί τόποι: 1)Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, 2)Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, 3)Δημοτική Ενότητα Λαυρεωτικής, 4)Δημοτική Ενότητα Αναβύσσου, 5)Δημοτική Ενότητα Καλάμου, 6)Δημοτική Ενότητα Μαραθώνα (πρώην Δήμος Μαραθώνα), 7) Δημοτική Ενότητα Ν. Μάκρης (πρώην Δ. Ν. Μάκρης) και 8) η περιοχή Λαγονησίου.
Οι παράκτιες Δημοτικές Κοινότητες με βάση τη διοικητική διαίρεση είναι:
1) Δημοτική Κοινότητα Ραφήνας, 2) Δημοτική Κοινότητα Π. Φώκαιας, 3) Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδος, 4) Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδας, 5)Δημοτική Κοινότητα Νέων Παλατίων, 6) Δημοτική Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού, 7) Δημοτική Κοινότητα Μαρκοπούλου Ωρωπού, 8) Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων, 9) Δημοτική Κοινότητα Κερατέας.
Προσδιορίζονται σαφέστατα οι παράκτιες Δημοτικές Κοινότητες για τις οποίες και μόνο ισχύει η απόφαση, ανεξάρτητα του Δήμου που ανήκουν.
Τα εμπορικά καταστήματα σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους, Δημοτικές Ενότητες-Δημοτικές Κοινότητες, τοπικές κοινότητες, παραμένουν κλειστά.
Για την προαιρετική λειτουργία των ανωτέρω εμπορικών καταστημάτων ισχύουν ρητά οι εξαιρέσεις που ορίζονται εκ του Νόμου:
α) τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,
β) να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),
γ) να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου ‘’καταστήματα εντός καταστήματος’’ (‘’shops-in-a-shop’’) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (‘’outlet’’) εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αφορούσε όλες τις Κυριακές του χρόνου στην Ανατολική Αττική και χωρίς να τηρείται συγκεκριμένο ωράριο.
Το πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται από την παράγραφο 3 του αρ.16 του ίδιου Νόμου (11.00 π.μ.-20.00 μ.μ.)
Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα που δίνει η απόφαση υλοποιείται προαιρετικά, νόμιμα και συντεταγμένα, χωρίς άναρχες, παράνομες, ετσιθελικές πρακτικές, που τελικά είναι σε βάρος των εργαζομένων, των επαγγελματιών και του τόπου μας εν γένει.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου