ΟΒΣΑ: 1 Μάη 2022 Συνεχίζουμε δυναμικά αγωνιστικά για τις ανάγκες μας, με όλο το λαό!

10.30 π.μ. στο Σύνταγμα (με προσυγκέντρωση στις 9:30 π.μ. στην Ομόνοια)

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας!

Μετρά προστασίας των επαγγελματιών από την επέλαση της ακρίβειας!

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Η εργατική πρωτομαγιά είναι και δική μας μέρα, έχουμε τις ίδιες ανάγκες, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες με τους εργαζομένους, έχουμε κοινές διεκδικήσεις.

Σήμερα o ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Ρίχνει την βαριά σκιά του στις ζωές μας. Ένας πόλεμος που τον γέννησαν οι ανταγωνισμοί για τις αγορές, για την ενέργεια για τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Δεν ξέσπασε ξαφνικά. Είναι συνέπεια και συνέχεια της σύγκρουσης των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, με αλλα μέσα, με τα όπλα. Όσο οι αιτίες αυτές παραμένουν, τόσο η φωτιά του πολέμου θα μένει αναμμένη και η ανάφλεξη σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή.

Η συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές βάσεις που ενισχύονται, οι διευκολύνσεις που διευρύνονται, εγκυμονούν κινδύνους να βρεθεί η Ελλάδα στην δίνη του πολέμου. Έχει μεγάλη ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συμμετέχει σε μια νατοϊκή τακτική που «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση, διεύρυνε τις νατοϊκές διευκολύνσεις μέσω στρατηγικών συμφωνιών με την κυβέρνηση του «διαβολικά καλού Τράμπ» και ας τάσσεται σήμερα υποκριτικά υπέρ της ειρήνης.

Από τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας καθοδηγούνται τα στρατιωτικά πλήγματα. Από την Αλεξανδρούπολη διέρχεται στρατιωτικό υλικό που μεταφέρεται στην εμπόλεμη περιοχή. Μπορεί η αστική τάξη της χώρας με την ενεργή συμμετοχή της, να διεκδικεί μερίδιο από την αναδιανομή των αγορών στην περιοχή, όμως με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει την χώρα σε στόχο, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας:

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει σκοτωμούς και προσφυγιά για τον ουκρανικό λαό, σηματοδοτεί όμως ταυτόχρονα ακρίβεια και φτώχια για μας. Μετά την δεκάχρονη οικονομική κρίση και τις συνέπειες που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία «το κακό τρίτωσε». Ο λογαριασμός του πολέμου είναι στα χέρια μας. Τον συναντάμε στα ραβασάκια της ενέργειας και στις τιμές των καυσίμων που έχουν απογειωθεί, τον νιώθουμε στο σουπερμάρκετ που γίνεται όλο και ακριβότερο, στις πρώτες ύλες που πήραν τον ανήφορο, .

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η οργή ξεχειλίζει. Είναι στο χέρι μας η οργή να γίνει καύσιμο για τον αγώνα, να μην εξαντληθεί στο σιχτίρισμα στην πρωινή κουβέντα που φέρνει η αναδουλειά. Η συλλογική πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα μας χαρίσει κάνεις τίποτα.

H οικονομία έχει αντοχές για τους επιχειρηματικούς ομίλους που η κυβέρνηση τροφοδοτεί με ζεστό χρήμα μπας και διαταραχτεί η κερδοφορία τους, ενώ όταν πρόκειται για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος που πλήττεται διακηρύσσει ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Σήμερα χρησιμοποιεί τον πόλεμο σαν δικαιολογία για να κρύψει τις συνέπιες από τις στρατηγικές επιλογές της, όπως οι πολίτικες απελευθέρωσης της αγοράς στην ενέργεια και αλλού. Πριν δικαιολογία ήταν η πανδημία, πιο πριν η εύθραυστη ανάκαμψη.

Φέτος την πρωτομαγιά θα ενώσουμε τις φωνές μας με τις χιλιάδες εργαζομένων των αγωνιστικών σωματείων, τους σπουδαστές, τους συλλόγους γυναικών γιατί γνωρίζουμε ότι ο αγώνας που δίνουμε, δεν είναι μόνο δικός μας αγώνας, δεν παλεύουμε μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο τον λαό.

Κάτω η ακρίβεια- Πλαφόν στην τιμή ρεύματος - Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα.

Κάτω φόροι κάτω τα χρέη! Να διαγραφεί κομμάτι τους εδώ και τώρα!

Αφορολόγητο για τους μικρούς!

Οι πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα για άλλη μια φορά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η ΕΣΕΕ «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» και ξυπνάει μόνο όταν ανακοινώνονται παροχές και επιδοτήσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που πάντα καταλήγουν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. Όμως και η πιο «ανήσυχη» ΓΣΕΒΕΕ δεν διαφέρει και πολύ. Μια κινητοποίηση χωρίς νεύρο, χωρίς προετοιμασία, με λειψό διεκδικητικό πλαίσιο, για την τιμή των όπλων και «γυρίζει πλευρό».

Έτσι όμως δεν υπάρχει προκοπή. Αν «ντρέπεσαι» να μιλήσεις για τις αιτίες του πολέμου, δεν μπορείς να προτείνεις λύσεις για τις επιπτώσεις του. Αν ανακατεύεις μικρούς μεγάλους στον κουβά της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, δεν είσαι σε θέση να υπερασπιστείς τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων.

Εμείς δεν πατάμε σε δυο βάρκες, παλεύουμε για να βρουν λύσεις τα προβλήματα των βιοπαλαιστών επαγγελματιών γι’ αυτό φωτίζουμε τις αίτιες που μας φέρνουν αυτά τα δεινά, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι τα συμφέροντα μας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία, τους συλλόγους και τις ενώσεις μας δυναμώνοντας την Ομοσπονδία μας,  φέρνουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά που πλήττονται από τις ίδιες φιλομονοπωλιακές πολιτικές, γιατί όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στις πολιτικές που μας εξοντώνουν και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Απαιτούμε:

  • Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών.

  • Κατάργηση των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα. Επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην ενέργεια.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών

  • Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τις μικροεπιχειρήσεις και λαϊκά νοικοκυριά.

 

 

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου