Σχόλιο για συζήτηση που έχει ανοίξει για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Η συζήτηση που έχει ανοίξει πλατιά στα ΜΜΕ για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με σκοπό την εξοικονόμηση της κατανάλωσης ρεύματος και στην οποία πρωτοστατούν οι γνωστοί «κοινωνικοί εταίροι» της κυβέρνησης, πρόεδροι διάφορων Εμπορικών Συλλόγων, ανεξάρτητα από τους επικοινωνιακούς ελιγμούς που γίνονται υπό τον φόβο των αντιδράσεων, αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στους μικρούς εμπόρους, αφού γίνεται εργαλείο με το οποίο επιχειρούν να φορτώσουν για μια ακόμα φορά στις πλάτες τους, τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια και το χτύπημα του εισοδήματός τους.

Μάλιστα, παίζοντας τον ρόλο του λαγού, έχουν το θράσος να καλούν τους καταστηματάρχες να βάλουν ξανά πλάτη για να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση, ενώ ήδη έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση, την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων, την κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, από τα χρέη που έχουν γιγαντωθεί.

Αυτή η συζήτηση ανοίγει μόλις μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση Λευκής Νύχτας στο Μενίδι, με την οποία προσπάθησαν να πείσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα ότι η επέκταση του ωραρίου τις νυχτερινές ώρες θα αυξήσει τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων της πόλης.

Αναρωτιόμαστε τι έχουν να μας πουν τα διάφορα στελέχη της ΝΔ που βάζαν στο στόχαστρο και επιτίθονταν στο Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Α. με αφορμή την Λευκή Νύχτα όταν διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι το καλό για τους μικρούς επαγγελματίες κρύβεται στα μαύρα μεσάνυχτα;

Τώρα τι έχουν να μας πει η Δημοτική Αρχή που συνεργάστηκε για την διοργάνωση της Λευκής Νύχτας με κάποιον «Εμπορικό Σύλλογο» - φάντασμα, για να κάνει το πανάκριβο χάπενινγκ μήπως και βελτιώσει την δημοτικότητά της;

Άραγε θα σταθούν όλοι αυτοί απέναντι στην κυβέρνηση σε ενδεχόμενη εφαρμογή του παραπάνω μέτρου;

Αυτή η αντίφαση στην οποία πέφτουν δεν είναι απλή συγκυρία, αλλά δείχνει τα αδιέξοδα της πολιτικής των κυβερνήσεων που διαχρονικά βάζουν στον τόρνο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των μικροεμπόρων για να εξυπηρετούν τις απαιτήσεις των μεγάλων αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων. Ευθύνη έχουν και οι πλειοψηφίες ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων που σταθερά σιγοντάρουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Όλοι μαζί συντονισμένα από την μια μας σπρώχνουν να δουλεύουμε ατελείωτες ώρες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, και από την άλλη είναι οι ίδιοι που μας αναγκάζουν να κλείνουμε τα καταστήματά μας όπως έγινε στην περίοδο της πανδημίας αλλά και τώρα με αφορμή τα ζητήματα της ενέργειας.

Οι μικροί έμποροι μπορούν με βάση την πείρα τους να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Να μην γίνονται φτερό στην θύελλα της πολιτικής που τσακίζει την ζωή και το εισόδημά τους.

Τώρα να σταθούμε γερά στα πόδια μας, με συσπείρωση στους Συλλόγους που σταθερά διεκδικούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Που δεν ξεπουλιούνται, δεν εξαγοράζονται, δεν γίνονται δεκανίκια των κυβερνήσεων. Ο δικός μας οργανωμένος αγώνας, η αλληλεγγύη μεταξύ των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών μπορεί να γίνει το στήριγμά μας για να βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί από την επίθεση που δεχόμαστε.

Γιώργος Ψαραδέλης

Αντιπρόεδρος ΣΕΒΑ


 

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου