Μικροί επαγγελματίες το νου σας! Ήρθαν ντυμένοι φίλοι, οι εχθροί.

     


  
Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την καραντίνα, παρακολουθούμε διάφορους να εμφανίζονται καλώντας το λαό και τη νεολαία του Μενιδίου να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Εμφανίζονται ως υπερασπιστές των μικρών επαγγελματιών, ντύνουν την προπαγάνδα τους με ωραία λόγια και άλλα διάφορα. Βεβαίως δεν αποτελεί πρωτοτυπία το Μενίδι. Αν κάποιος πάει μια βόλτα σε δήμους της Αττικής, θα διαπιστώσει ότι οι ίδιες δυνάμεις χρησιμοποιούν παντού την ίδια προπαγάνδα, έχουν αναλάβει εργολαβία αυτή τη δουλειά.

     Παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Αχαρνών, στελέχη της Κυβέρνησης της ΝΔ σουλατσάρουν προπαγανδίζοντας τα παραπάνω. Στο κόλπο και ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να ξεχάσουμε την κυβερνητική του θητεία και εμφανίζει πανό με σύνθημα «Στηρίζουμε τα καταστήματα της γειτονιάς μας». Στο Μενίδι εμφανίστηκαν ακόμα και φασιστικές ομάδες που ξαφνικά φόρεσαν τη μάσκα του ευαίσθητου και καλούν και αυτοί στη στήριξη της μικρής τοπικής επιχείρησης γιατί έτσι λέει « …βοηθάς ένα κοριτσάκι να συνεχίσει το μπαλέτο, ένα αγόρι να πάρει αθλητικά, μία μητέρα να γεμίσει το οικογενειακό τραπέζι, ένα πατέρα να πληρώσει το δάνειο, ένα φοιτητή να ολοκληρώσει τις σπουδές».

«Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια»

Αλήθεια ποιοι είναι όλοι αυτοί που ξαφνικά θυμήθηκαν τους μικρούς επαγγελματίες;

     Είναι αυτοί που φόρτωσαν στις πλάτες μας την αβάσταχτη φορολογία, που έφεραν νέα χαράτσια, αυξημένα δημοτικά τέλη, τον ΕΝΦΙΑ και άλλα. Είναι οι ίδιοι που έχουν βάλει λυτούς και δεμένους, τράπεζες και φοροεισπράκτορες, να μας κυνηγάνε μέρα νύχτα για τα χρέη που οι ίδιοι μας δημιούργησαν. Είναι αυτοί που σε συνθήκες πανδημίας με περιοριστικά μέτρα, με μείωση ωραρίου όπως πχ στους συναδέλφους μας στον κλάδο του Επισιτισμού, δεν παίρνουν κανένα μέτρο στήριξης, λοιδορούν τις διεκδικήσεις μας, μας αφήνουν να βλέπουμε τα χρέη μας να φουσκώνουν και μας κουνάνε το δάχτυλο λέγοντας «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας».

     Με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που φέρνει η Κυβέρνηση, επιχειρούν να σφίξουν κι’ άλλο τη θηλιά στους μικρούς επαγγελματίες, να μας έχουν συνεχώς σε καθεστώς ομηρίας. Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας φέρνει fast track πλειστηριασμούς, ρευστοποίηση της περιουσίας μας και δέσμευση μέρους του ετήσιου εισοδήματος των οικογενειών μας.

   Την ίδια στιγμή, όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν πάθει αφωνία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα κατά περιόδους τους εκθειάζουν και τους παρουσιάζουν ως φορείς της ανάπτυξης. Κρύβουν όμως ότι η ανάπτυξη για τους ομίλους, είναι χρέη και λουκέτο για τους μικρούς επαγγελματίες, είναι κακοπληρωμένη εργασία και ωράριο λάστιχο για τους εργαζόμενους. Η αφωνία τους, δείχνει τη μεγάλη ενοχή τους. Γιατί τη στιγμή που το παίζουν υποστηρικτές των μικρών επαγγελματιών, στηρίζουν με χέρια και με πόδια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους δίνουν προνόμια και με αυτό τον τρόπο τους ενισχύουν ώστε από καλύτερες θέσεις να χτυπούν το δικό μας εισόδημα και να μας απειλούν με λουκέτο.

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, τις απαλλαγές από δημοτικά τέλη, τις ευκολίες στην παροχή ρεύματος, τα διευρυμένα και ευέλικτα ωράρια, το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι μεγάλοι όμιλοι για να διασφαλίζουν την κερδοφορία τους. Στους μικρούς επαγγελματίες είναι αυστηροί, μέχρι και με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μας απειλούν για χρέη των 500 ευρώ.

Πόση κοροϊδία να ανεχτούμε πια!

    Είναι πρόκληση να ρίχνουν την ευθύνη που οι ίδιοι έχουν για την στήριξη των μικρών επαγγελματιών, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους και στις οικογένειές τους. Κουνάνε το δάχτυλο λέγοντας στον τσακισμένο εργαζόμενο που οι ίδιοι τσάκισαν να στηρίξει τον γδαρμένο μικρό επαγγελματία που οι ίδιοι έγδαραν!

     Όποιος νοιάζεται για τη ζωή των μικρών επαγγελματιών και των οικογενειών τους, δεν έχει παρά να τα βάλει με αυτούς που μας χρέωσαν στις τράπεζες, που μας ανάγκασαν να παλεύουμε για να γεμίσουμε το οικογενειακό τραπέζι, που έκαναν εμπόρευμα την άθληση και την ψυχαγωγία των παιδιών μας, που παίζουν στο τζόγο την υγεία μας σε συνθήκες πανδημίας.

     Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή. Δεν μπορούμε άλλο να αγανακτούμε μέσα στους τέσσερις τοίχους της επιχείρησής μας, βλέποντας τα χρέη να μεγαλώνουν, τα δικαιώματα και το εισόδημά μας να συνθλίβονται και την υγεία τη δικιά μας και των οικογενειών μας να είναι στο ρίσκο της ανυπαρξίας δομών και προσωπικού.

    Η δίκαιη αγανάκτηση που νιώθουμε πρέπει να γίνει αγώνας, να ενώσουμε τις φωνές μας, να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας στερούν, συλλογικά και οργανωμένα μέσα από το Σύνδεσμό μας.

Ψαραδέλλης Γιώργος

Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ)







Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου