Την Τρίτη 07/04 στηρίζουμε την μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία!


Την Τρίτη 07/04 στηρίζουμε την μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία!

Συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία του ΔΣ στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων της περιοχής μας στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τα καθημερινά κρούσματα και τα θύματα που καταγράφονται αποκαλύπτουν τα τεράστια κενά στις δομές δημόσιας υγείας, τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα την «ατομική ευθύνη». Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι εξόχως αναγκαία και δε πρέπει να υποτιμηθούν από κανέναν. Δεν θα γίνουν όμως η «πολύτιμη κουρτίνα» ώστε να κρύψει τις δικές της ευθύνες, για το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, τον ανεπαρκή αριθμό ΜΕΘ κα.
Με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων η Ανατολική Αττική όλα αυτά τα χρόνια έμεινε χωρίς καμία Δημόσια Νοσοκομειακή Μονάδα. Όταν τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούσαμε και απαιτούσαμε τα αυτονόητα, κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές έκλειναν τα αυτιά, λέγοντας ότι δεν έχει ο κρατικός προϋπολογισμός χρήματα και μας μιλούσαν για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και πλεονάσματα αγνοώντας τις συνέπειες αυτής της πολιτικής για την υγεία του λάου.
Και στην περιοχή μας τα κενά είναι πολλά. Ενδεικτικά, στην Πολυκλινική, υπάρχει μόνο ένας παθολόγος για να καλύψει τις ανάγκες πάνω από 106.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011! Την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη ειδικοτήτων ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχοντας να αντιμετωπίσει πέρα από τις δυσκολίες των ελλείψεων, την ανασφάλεια για το αν θα έχει δουλειά στο μέλλον.
Το μεγαλύτερο ανέκδοτο είναι οι οικογενειακοί γιατροί, που τους έχουν καταντήσει λάφυρο σε παιχνίδι κρυμμένου θυσαυρού, με την κατάσταση να είναι απερίγραπτη ενώ την ίδια στιγμή ο ΕΟΔΥ μας καλεί να μείνουμε σπίτι και να είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας καθημερινά!
Οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, που ήταν τραγική ακόμα και πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Η πανδημία σαν καταλύτης απλά αποκάλυψε την γύμνια τους.
Αν κάτι μας κρατά είναι η ακούραστη δράση των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων στα νοσοκομεία, του λαού μας που ακολουθεί τις επιστημονικές κατευθύνσεις σε σχέση με τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να κρατά τους υγειονομικούς χωρίς όπλα!

Δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στις ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην αισχροκέρδια των επιχειρηματιών της υγείας που σπεύδουν να θυσαυρίσουν πάνω στην αγωνία του κόσμου, στα μέτρα ατομικής προστασίας που λείπουν ακόμα και από τους γιατρούς. Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την αργή εξέλιξη της πανδημίας και τον χαμηλό αριθμό θυμάτων στην χώρα μας για να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνουν οι υγειονομικοί, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά τους, βρήκε ευκαιρία να δώσει «γη και ύδωρ» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τσακίσει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, αυξάνοντας την ανασφάλεια των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους για το αύριο.

Απαιτούμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ.
  • Επίταξη τώρα των ιδιωτικών κλινικών, των κλινών τους, των κρεβατιών ΜΕΘ ώστε να ενταχθούν στον σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ίδιο τα διαγνωστικά κέντρα με πιστοποίηση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, εργαστήρια για τέστ για τον Sars-CoV2.
  • Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών (παθολόγοι, πνευμονολόγοι, γενικοί γιατροί) στον κρατικό σχεδιασμό για να ενισχύσουν νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ, να πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις, εξασφαλίζοντας και γι’ αυτούς μέτρα προστασίας και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
  • Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό.
  • Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.




Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου