ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ



Τις τελευταίες μέρες, παρακολουθούμε όλοι με ανησυχία την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού (COVID-19) στη χώρα μας. Απαιτείται, εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου για όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.

Η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, που πρέπει να είναι με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Αυτή την περίοδο αναδεικνύονται όλες οι παθογένειες του συστήματος υγείας που έχει απαξιωθεί για να δοθεί βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων η Ανατολική Αττική όλα αυτά τα χρόνια έμεινε χωρίς καμία Δημόσια Νοσοκομειακή Μονάδα. Ακόμα και όταν σωματεία και φορείς όπως ο ΣΕΒΑ  διεκδικούσαν και απαιτούσαν τα αυτονόητα, κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές έκλειναν τα αυτιά, λέγοντας ότι δεν έχει ο κρατικός προϋπολογισμός χρήματα και μας μιλούσαν για επίτευξη  δημοσιονομικών στόχων  και πλεονάσματα αγνοώντας τις συνέπειες αυτής της πολιτικής για την υγεία του λάου. Τώρα η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν σωτήρια πράξη την επιχορήγηση του ΕΣΥ με 15 εκ ευρώ, η οποία δεν φτάνει για να καλυφθεί η φετινή μείωση κατά 41 εκ ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Στην Πολυκλινική, υπάρχει μόνο ένας παθολόγος για να καλύψει τις ανάγκες πάνω από 106.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011! Την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη ειδικοτήτων ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχοντας να αντιμετωπίσει πέρα από τις δυσκολίες των ελλείψεων, την ανασφάλεια για το αν θα έχει δουλειά στο μέλλον.

Ταυτόχρονα εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες  πολίτες της χώρας με ύποπτα συμπτώματα  οδηγούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν το τεστ της νόσου με δυσβάστακτη χρέωση για τους πιο πολλούς, αφού ο κρατικός μηχανισμός τεστάρει μόνο τις πιο επιβαρυμένες περιπτώσεις αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύνολο.

Επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που χρόνια λέμε: η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κρατικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό, πλήρως στελεχωμένου σε προσωπικό και υποδομές, επομένως, επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού. Επιβεβαιώνεται ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ατομική ευθύνη όπως  συχνά πυκνά μας λένε διάφοροι.

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές να πάρουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα:

·                     Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στις υγειονομικές δομές.
·                     Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·                     Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
·                     Να κατασκευαστεί Γενικό Νοσοκομείο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για υγεία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.
·                     Άμεσα να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό.
·                     Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία Πανελλαδικά. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
·                     Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.


Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν με τον σύλλογό τους για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, υγείας ή διαβίωσης, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Με την συλλογικότητα να βγούμε δυνατοί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, παλεύοντας για την ζωή που μας αξίζει!

Τηλ. Επικοινωνίας: 6937898200


Το ΔΣ του ΣΕΒΑ

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου