Λήγει σήμερα η προθεσμία των αντιπεριφερειών να αποφασίσουν για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές


 

Λήγει σήμερα, η προθεσμία που δίνει ο νόμος για να αποφασίσουν οι Αντιπεριφέρειες πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα με εμβαδόν κάτω από 250 τ.μ. σε κάθε περιοχή, εκτός από τις επτά που ορίζει ο νόμος για όλη τη χώρα και για όλα τα καταστήματα, ανεξάρτητα μεγέθους.
Στα περισσότερα Περιφερειακά Συμβούλια δεν έχει γίνει συζήτηση, παρά το σχετικό αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Στην Αττική η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ξανά αίτημα για να συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα.
Άνοιγμα των καταστημάτων αποφάσισαν οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής-Αν.Αττικής
Να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου έχει αποφασίσει η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής. Η αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε απόφαση με την οποία επιτρέπει «την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και όλες τις άλλες Κυριακές πέραν των επτά εκ του νόμου καθοριζομένων» επικαλούμενη μάλιστα τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όμως, για παράδειγμα, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών σωματείων Μεσογείων Αττικής, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των εμπόρων της περιοχής, με απόφασή της ζητά μια Κυριακή το χρόνο να είναι ανοιχτά. Τα δε σωματεία των εργαζομένων υποστηρίζουν να μην είναι καμία Κυριακή ανοιχτά.
Αρωγός της Αντιπεριφέρειας στα σχέδιά της για πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, είναι η δημοτική αρχή Σαρωνικού, η οποία γνωμοδότησε υπέρ των ανοιχτών καταστημάτων, με πρόταση του δημάρχου Φιλίππου (ΣΥΡΙΖΑ).
Απόφαση για να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου πήρε και η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής. Αντίστοιχη απόφαση υπάρχει και στην αντιπεριφέρεια Νήσων, με εξαίρεση τους δήμους Σαλαμίνας και Τροιζηνίας. Οι αντιπεριφέρειες Πειραιά και Κεντρικού Τομέα αποφάσισαν άνοιγμα τις 7 Κυριακές που προβλέπει ο νόμος.
Στις υπόλοιπες περιοχές
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, εκτός από τις 7 Κυριακές, άλλες τρεις: Δύο τις μέρες της ΔΕΘ και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλειοψηφία (ΝΔ-ΛΑΟΣ) αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να μη συζητηθεί το θέμα (με το επιχείρημα ότι είναι θέμα των Αντιπεριφερειών να αποφασίσουν), παρά την αντίθετη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων αλλά και την αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων και φορέων που ζητούσαν να παρθεί σαφής θέση κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
Στην Πελοπόννησο, η Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας αποφάσισε άνοιγμα των καταστημάτων και για την τελευταία Κυριακή του χρόνου στους βασικούς δήμους της περιοχής.
Στη Θεσσαλία, η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας αποφάσισε άνοιγμα τις 7 Κυριακές που προβλέπει ο νόμος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, με ομόφωνη απόφαση που πήρε τον περασμένο Ιούλη, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τάχθηκε κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας.
Αρωγός στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ
Την απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών του Τουρισμού να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελλάδας Αν. Ανδρεάδης, ο οποίος σε σε δήλωσή του ανέφερε:«Είναι αδύνατο να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιες είναι οι επτά Κυριακές του χρόνου που θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοιχτά στη χώρα μας... Τουλάχιστον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βασικοί τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου».
Στην ίδια λογική και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας Β. Κορκίδης, σημείωσε ότι «ο τουρισμός υποδέχεται τον επισκέπτη και το ελληνικό εμπόριο τον ακολουθεί. Γι' αυτό το λόγο το Μοναστηράκι, στο κέντρο της Αθήνας και οι βασικοί χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί διατηρούν τα εμπορικά καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές και κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν»
πηγή:www.902.gr
 
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου