ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη Σωματείων, Ενώσεων και συνδικαλιστών, για να οργανωθεί η κοινή δράση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την Τετάρτη 17 Ιούλη στις 19.30 στα παλαιά γραφεία του της ΓΣΒΕΕ (Καποδιστρίου 24 - 3ος όροφος).
 
Στην πρόσκληση τονίζει:
«Οι υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυκαταστημάτων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, διά των υπουργών της Χατζηδάκη και Σκορδά, έφεραν στη Βουλή το νομοσχέδιο "ταφόπλακα" για τον μικρό έμπορο, τον αυτοαπασχολούμενο και τον επαγγελματία, που καταργεί την κυριακάτικη αργία.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει το μικρό εμπορικό κατάστημα, τον μικρό αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία σε λουκέτο, διότι δεν θα αντέξει ούτε στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησής του, αλλά και βιολογικά δεν θα καταφέρει να είναι στο πόστο του επτά συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα. Άρα πολύ σύντομα εκ των πραγμάτων θα κλείσει.
Από την άλλη το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, το πολυκατάστημα, με την ελαστική εργασία, τους εργαζόμενους-λάστιχο, χωρίς δικαιώματα και μισθούς εξαθλίωσης, με σειρά φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών, θα είναι τα μόνα κερδισμένα μια και ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ τους.
Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας είναι ένα παλαιό αίτημα, από τη δεκαετία του 1980, των πολυκαταστημάτων, που το φέρνουν οι κυβερνήσεις ξανά και ξανά, όμως με τη σφοδρή αντίδραση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων έως σήμερα δεν κατάφεραν να το νομοθετήσουν. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, με την ευκαιρία της πολιτικής των μνημονίων, φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω, εάν βεβαίως δεν την αναγκάσουμε.
Το επιχείρημα ότι το μέτρο θα ισχύσει για καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. είναι παραπλανητικό, διότι τα μικρά καταστήματα είναι σημαντικά μικρότερα αφ' ενός (80 τ.μ. κατά μέσο όρο) και αφ' ετέρου πολύ σύντομα θα αναιρεθεί από τα πολυκαταστήματα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και της ανταγωνιστικότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά και τις οδηγίες της ΕΕ.
Στόχος της κατάργησης της Κυριακής-αργίας είναι να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, αφανίζοντας τους μικρούς, που πλέον και λόγω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σύμφωνα και με την ΕΕ.
Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας συνδέεται και με τις οδηγίες της ΕΕ για εργάσιμη εβδομάδα των επτά ημερών και τις "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες" όπου το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο θα δραστηριοποιείται χωρίς τους "ενοχλητικούς" μικρούς και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συναντηθούμε τα ΔΣ των φορέων που εκπροσωπούμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις και να συντονιστούμε ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Έως σήμερα έχουμε συντονιστεί με τις δυνάμεις της συμμαχίας (ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ), έχει βγει κοινή ανακοίνωση και έχουν γίνει κοινές περιοδείες και παραστάσεις.
Ο Σύλλογός μας παίρνει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει ανοιχτή σύσκεψη Σωματείων, Ενώσεων και συνδικαλιστών στην Αθήνα, την Τετάρτη 17-7-2013 στις 19.30 στα γραφεία του συλλόγου μας, Πατούσα 3, πλατ. Κάνιγγος, για να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ.
Να απαιτήσουμε:
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα, 48 ώρες την εβδομάδα συνεχόμενο.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο για τους εργαζόμενους».
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου