Οι “κατά παραγγελία” διαπιστώσεις και τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το Ασφαλιστικό



                                                         
          Αθήνα, 28/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


                Οι “κατά παραγγελία” διαπιστώσεις και τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το Ασφαλιστικό προοιωνίζουν τις σαρωτικές αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση από Σεπτέμβρη, Γι’ αυτό άλλωστε διέρρευσε το προσχέδιο της μελέτης στον Τύπο.  
                Η μελέτη εστιάζει τις “λύσεις” στην περίφημη «ενοποίηση των Ταμείων» που θα αφορά όχι μια απλή διοικητική ενοποίηση αλλά κυρίως το κούρεμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την εξίσωσή τους προς το χειρότερο. Δηλ.:
1.                    Την αύξηση του χρόνου ασφάλισης και των ορίων ηλικίας. Γι' αυτό προτείνει «τροποποιήσεις- καταργήσεις στις ισχύουσες εξαιρέσεις» επειδή προκαλούν  «έντονες κοινωνικές ανισότητες». Φωτογραφίζει έτσι την κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που υπάρχουν για τα «βαρέα και ανθυγιεινά», τις γυναίκες, τις αναπηρικές συντάξεις, τους νέους και παλιούς ασφαλισμένους κ.λπ., εξωθώντας τα  συντάξιμα όρια στο 67ο έτος για όλους, παρότι ομολογεί ότι «η μέση ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας είναι τα 62,34 χρόνια με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ των «27» να είναι στα 62,09 (στοιχεία 2010)». Η  κυνικότητά τους δεν κρύβεται καθώς δεν διστάζουν να πουν ότι : «Η παραμονή στην εργασία για επιπλέον χρόνο έχει διττά οφέλη, αφού ο εργαζόμενος προσφέρει εισφορές στο σύστημα και συγχρόνως θα εισπράττει μελλοντικά σύνταξη για λιγότερο χρόνο
2.                   Τη μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, κατώτερων και μη.  Η μελέτη του ΚΕΠΕ  προτείνει «οι συντάξεις που χορηγούν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι ανάλογες των εσόδων που εισπράττουν, δηλαδή λιγότερες εισφορές θα μεταφράζονται αυτόματα σε χαμηλότερες συντάξεις». Καταργείται πλέον οριστικά ο κοινωνικός χαρακτήρας που πρέπει να έχει η ασφάλιση. Οδηγούμαστε  στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της!
3.                    Τις ασφαλιστικές εισφορές και τα χρέη. Προτείνει την επέκταση της δράσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και για ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ, ενώ θεωρεί «χρήσιμο» να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και του ΚΕΑΟ στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων. Επιπλέον, προτείνει, μέχρι οι ασφαλιστικές εισφορές να μπορούν να εισπράττονται από την Εφορία (μέσα του 2017), να εμπλακούν στη διαδικασία είσπραξης πέρα από το ΚΕΑΟ και «ειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες»!
4.                    Την πλήρη κατάργηση των κοινωνικών πόρων και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Παρά την οικονομική δυσχέρεια όλων των Ταμείων και τη συνεχώς μειούμενη πορεία των εσόδων τους λόγω της μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης, την μείωση των μισθών, την αύξηση της ανεργίας και την αδυναμίας καταβολής των εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους, η μελέτη του ΚΕΠΕ, επιμένει: «θα ήταν χρήσιμο όταν γίνει μια συνολική καταγραφή των κοινωνικών πόρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να προχωρήσει η οριστική κατάργησή τους, ανεξάρτητα του φορέα υπέρ του οποίου δίνονται...».
                Στα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο όνομα της «εξυγίανσης του ασφαλιστικού», δόθηκαν απανωτά χτυπήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης: Αυξήθηκε στα 40 τα χρόνια ασφάλισης για πλήρη σύνταξη, μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 50% οι συντάξεις που θα αποδίδει ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, εισήχθη η έννοια της «βασικής σύνταξης», αυξήθηκαν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, δημιουργήθηκε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που μετέτρεψε τις επικουρικές συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, επιβλήθηκαν απανωτά χαράτσια στις συντάξεις… Όλα δείχνουν, με βάση και το συναποφασισμένο χρονοδιάγραμμα Συγκυβέρνησης – Ε.Ε. ΔΝΤ, έως το τέλος του έτους θα δοθεί η χαριστική βολή στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Ο μόνος που θα ωφεληθεί από τα μέτρα, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ασφάλισης – υγείας και σίγουρα το κρατικό ταμείο, για να μπορεί να χρηματοδοτεί με μεγαλύτερη άνεση, με περισσότερα δις τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο απαλλάσσει από τα «βάρη» όπως τέλη εισφορές και φόρους .
Απαιτείται, λοιπόν, άνοδος της μαχητικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος στη γραμμή της ρήξης με τα μονοπώλια, η ανατροπή των ηγεσιών που υπονομεύουν τα συμφέροντα μας, το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ και η εδραίωση της συμμαχίας των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ   
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου