Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 2/11/2014

(Τις αστυνομικές δυνάμεις παρέταξε στις εισόδους του το πολυκατάστημα «Attica»)
 Με 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά απάντησαν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στο άνοιγμα των καταστημάτων. Η Κυριακή, 2 Νοέμβρη, ήταν μία από τις 7 Κυριακές για τις οποίες ο νόμος 4177/2013 έδωσε τη δυνατότητα λειτουργίας όλων των καταστημάτων, ανοίγοντας το δρόμο για το «ξήλωμα» του δικαιώματος των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία. Τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων κάλεσαν τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Στις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων βρέθηκαν και οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ.
Στην Αθήνα, οι εμποροϋπάλληλοι ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Notos». Στο πολυκατάστημα «Attica» συνάντησαν τις αστυνομικές δυνάμεις που είχε καλέσει η εργοδοσία, ώστε να εμποδίσει το σωματείο να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους. «Η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία για να υπερασπιστεί τα κέρδη της», υπογράμμισε η Μ. Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, και εξήγησε πως ο φόβος κάθε εργοδότη είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Οι εμποροϋπάλληλοι κατήγγειλαν πως κυβέρνηση και εργοδοσία πριν ακόμα φτιάξουν το νέο συνδικαλιστικό νόμο, σπεύδουν να τον θέσουν σε εφαρμογή, και ξεκαθάρισαν πως η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα πάρει απάντηση. Ετσι και προχτές, εκπρόσωποι του σωματείου μίλησαν με τους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα.
(Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη)
Στον Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε κινητοποίηση στο εμπορικό τρίγωνο στην Πειραιώς και στο πολυκατάστημα «Notos».Υπενθυμίζουμε πως κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, για το ζήτημα της Κυριακής αργίας εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.
Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση στον πεζόδρομο Αριστοτέλους - Τσιμισκή. Η Σ. Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης, κατήγγειλε το εργοδοτικό έγκλημα που συντελέστηκε την περασμένη Παρασκευή και στέρησε τη ζωή σε μια νεαρή εμποροϋπάλληλο σε κατάστημα παιχνιδιών στην Αθήνα. Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία χωρίς ίχνος ντροπής άνοιξε την Κυριακή. «Αυτή είναι η ασυδοσία της εργοδοσίας και θα την πληρώνουμε ακόμα και με τη ζωή μας και στα πολυτελή καταστήματα που δουλεύουμε», σημείωσε. Υπενθύμισε πως το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο «το υπερασπίζονται πολλοί» και πρόσθεσε πως οι εμποροϋπάλληλοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως «οι 7 Κυριακές μας έφεραν και τις υπόλοιπες».
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που, παρά την απόφαση για απεργία και την κινητοποίηση που έκανε την Κυριακή στο εμπορικό κέντρο «MALL» στο Μαρούσι, έχει αποδεχθεί το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές ετησίως. Το ίδιο ισχύει για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε αρκετές τις 7 Κυριακές για τη λειτουργία των καταστημάτων. Ακόμα έκανε λόγο για «ένα καλό Σαββατοκύριακο για την αγορά». Προφανώς, ο απολογισμός είναι διαφορετικός για τους εμποροϋπάλληλους που αντιμετωπίζουν την ανεργία, την απληρωσιά, τις απλήρωτες υπερωρίες και δίπλα σε αυτά και τη δουλειά την Κυριακή.
πηγή: 902.gr
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου