Για τις Αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος – Η Ενέργεια είναι ανάγκη του λαού, όχι πανάκριβο εμπόρευμα!


 Δεκάδες μηνύματα διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της ομοσπονδίας μας. Κατά μέσο όρο καταγράφονται αυξήσεις 40% -50%, ενώ δεν λείπουν τα παραδείγματα ακόμη και διπλασιασμού των λογαριασμών σε σχέση με πέρσι . Η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που αυξήθηκε 164% σε ένα έτος, έχει αρχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος και έπεται συνέχεια.

Οι κατακόρυφες αυξήσεις δεν είναι κεραυνός εν αίθρια!

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη!

Η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ από την η τωρινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ, επιβάλλει «πράσινους φόρους» στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας έτσι, τεχνητά, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος είναι το φθηνό εγχώριο καύσιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται «αντιοικονομικές» και τις οδηγούν σε κλείσιμο. Η παραγωγή τους και ο ρόλος τους στο σύστημα αναπληρώνονται από σταθμούς που χρησιμοποιούν εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, από τη μια τη μείωση της ενεργειακής αυτονομίας και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ακολούθως την αύξηση της τιμής παραγωγής από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του αερίου.

Ξεμπροστιάστηκε το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός της

«ελεύθερης αγοράς» θα έριχνε τις τιμές.

Το πανάκριβο ρεύμα ήρθε για να μείνει. Αποτελεί προϋπόθεση για να «επενδύσουν» οι μονοπωλιακοί όμιλοι που απαιτούν εγγυημένη κερδοφορία. Η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, ως βασική πτυχή της πολιτικής της ΕΕ, αποτέλεσε ευαγγέλιο για όλες τις κυβερνήσεις. Συνέβαλαν, όλες ανεξαιρέτως, ποικιλόμορφα και αποφασιστικά στην υλοποίηση της. Οι αυτοαπασχολούμενοι όπως και όλος ο λαός, είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής, σήμερα βιώνουμε τις συνέπιες της.  Βαριές ευθύνες φέρουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.  Κλαίνε τώρα πάνω από το μνήμα, διαπιστώνοντας τις συνέπειες, ήταν όμως αναφανδόν υπερ της πολιτικής της ΕΕ καλλιεργώντας σύγχυση στους επαγγελματίες. Έκρυβαν την αλήθεια διαφημίζοντας, την τεράστια αγορά της ΕΕ, τις πλούσιες χρηματοδοτήσεις κλπ. Τώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουμε μείνει με τον… λογαριασμό στο χέρι παριστάνουν ότι δεν ήξεραν.

Δεν ανεχόμαστε την ενεργειακή φτώχια!

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 1 στα 4 νοικοκυριά αδυνατεί να θερμάνει το σπίτι του το χειμώνα και να το δροσίσει το καλοκαίρι, ενώ 1 στα 3 νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αποπληρωμή λογαριασμών. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με το κόψιμο του ρεύματος αφού οι πάροχοι έχουν «πάρει αέρα» από την κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα οι όροι και τα τέλη επανασύνδεσης είναι αφόρητα.

Η ομοσπονδία μας δεν θα ανεχτεί καμία διακοπή ρεύματος, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα βρεθούμε στο πλευρό κάθε συνάδελφου που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Κάνεις να μην μείνει σιωπηλός μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οργανωνόμαστε στους συλλόγους και τις ενώσεις μας.

Απαιτούμε:

  • Ούτε σκέψη για διακοπές ενέργειας.
  • Αναστολή κατασχέσεων και  απαγόρευση πλειστηριασμών επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας.
  • Φθηνότερα τιμολόγια ενεργείας σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση όλων των χαρατσιών που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς.
  • Κατάργηση των ειδικών φόρου σε ενέργεια και καύσιμα.

Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος στο ύψος των αυξήσεων για αυτοαπασχολουμένους και ΕΒΕ με εισόδημα μικρότερο των 12000 €.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου