«Ειδικές επιτροπές» θα επιβάλουν την «βασική διαβίωση» στα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο έλεος «ειδικών επιτροπών» που θα καθορίζουν τη δόση που πρέπει να δίνει κάθε μήνα όποιο νοικοκυριό έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τις τράπεζες, αφήνοντάς του ως «περίσσευμα» μόνο τα ελάχιστα για την επιβίωσή του, τις λεγόμενες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης», πρόκειται να βάλει στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρόταση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που κατέθεσε στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ.
Η συγκυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί με την αίτηση που κατέθεσε στις 9 Ιούλη προς τον ESM για το νέο δάνειο και το νέο μνημόνιο, ότι θα τροποποιήσει το καθεστώς των «100 δόσεων» ώστε να «αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», να μειωθεί η διάρκεια της ρύθμισης «για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής νωρίτερα», να υιοθετηθούν «επιτόκια αγοράς» και να νομοθετήσει «την εξάλειψη το ανώτατου (ακατάσχετου) ορίου του 25% σε μισθούς και συντάξεις και μείωση όλων των κατώτατων ορίων των 1.500 ευρώ».
Στην ουσία η συγκυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση... εξατομικευμένων «μνημονίων» ανά εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και θα υποχρεώνονται να κόβουν όλο και περισσότερα από την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να αποπληρώνουν τις δόσεις και να μην «κόβονται» τελείως από κάθε είδους ρύθμιση των χρεών τους.
Η πρόταση της συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε έκθεση 180 σελίδων της γιαπωνέζικης επενδυτικής τράπεζας «Nomura», η οποία έχει πολλά κοινά στοιχεία με την αντιλαϊκή πρόταση νόμου για τα ληξιπρόθεσμα που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την 1/8/2014 και η οποία ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που καταρτιζόταν στη βάση του περιβόητου «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας (Credit Bureau). Θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Στη διάθεση της Αρχής αυτής θα υπάρχουν στοιχεία από τον «Τειρεσία», τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία από τα οποία θα προκύπτει το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη, το οποίο και θα παραδίδεται στα δικαστήρια ή τις όποιες αρχές που θα επιλαμβάνονται εξωδικαστικά για τη διευθέτηση της οφειλής, ώστε να είναι ξεκάθαρο από την αρχή της «ρύθμισης» τι μπορεί να πληρώσει και τι όχι...
- Αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία γραμματείας του Συμβουλίου, με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες θα πρέπει να απευθύνονται όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν. Οι δανειολήπτες αυτοί θα καταθέτουν στη εν λόγω γραμματεία όλα τα στοιχεία για τα δάνειά τους, τα εισοδήματά τους και την όποια περιουσία τους, προκειμένου αυτή στη συνέχεια να καθορίζει τις περιβόητες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσής» τους και τη δόση που θα πρέπει να πληρώνουν. Δηλαδή, η «αξιολόγηση» και «βαθμολόγηση» κάθε δανειολήπτη από τη Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, σε συνδυασμό με την εξέταση όλων των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων του από τη γραμματεία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα συμπληρώνουν το παζλ του... «εξατομικευμένου μνημονίου», που θα σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των υπερχρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
- Αλλαγή διατάξεων που αφορούν την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Προβλέπεται η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων, ώστε να εκδικάζονται πιο γρήγορα οι προσφυγές υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που κάνουν χρήση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», αλλά και μέτρα ουσιαστικής απάλειψης των όποιων -ολότελα ανεπαρκών- διατάξεων έχουν απομείνει για την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς, στο όνομα της καταπολέμησης των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών». Πρόκειται για μια αντιλαϊκή κατεύθυνση, που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (επί των ημερών της οποίας πχ. ολοκληρώθηκε ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, που προβλέπει ακόμα και την παραχώρηση της πρώτης κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη στην τράπεζα και τη διαμονή σε αυτήν με καταβολή ενοικίου) και η οποία συνεχίζεται συστηματικά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης μάλιστα «κουμπώνουν» και με τις σχετικές αντιλαϊκές προβλέψεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε ήδη ως «προαπαιτούμενο» ενόψει του νέου μνημονίου, στις 22/7.
- Δημιουργία εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company). Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα στον οποίο το Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό και ο οποίος θα παίρνει τα «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αναλαμβάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα λεγόμενα «bad assets», με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών και κατά συνέπεια εκτιμάται ότι -ικανοποιώντας τη σχετική πάγια απαίτηση και ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου- θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν περισσότερα κεφαλαία τους σε νέα δάνεια προς τις «βιώσιμες» επιχειρήσεις.
πηγή: www.902.gr
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου