ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Μνημόνιο μέτρων ανάκαμψης του κεφαλαίου με τσάκισμα του λαού

Αποτέλεσμα εικόνας για 3ο μνημονιο
Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο (2015 - 2018), το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα μνημόνια, που παραμένει σε ισχύ στο ακέραιο. Το νέο μνημόνιο χαρακτηριστικά προβλέπει ότι:
Οι όροι θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, ενώ «σε κάθε επανεξέταση, θα εξειδικεύονται πλήρως με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και τα λοιπά μέσα για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων».
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτό, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται»...
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του μνημονίου συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους».
«Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη», δηλαδή και μετά το 2018 που λήγει τυπικά το νέο μνημόνιο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «για το σκοπό αυτό, απαιτείται πολιτική δέσμευση, αλλά επίσης και η τεχνική ικανότητα της ελληνικής πλευράς να την υλοποιήσει».
Η κυβέρνηση δεσμεύεται τον Οκτώβρη του 2015 να θεσπίσει επιπλέον «αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα», που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2017 στο ύψος του 0,75% του ΑΕΠ και για το 2018 στο ύψος του 0,25% του ΑΕΠ, συνολικά δηλαδή να δρομολογήσει πρόσθετες μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, θα παρακολουθεί τους «δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει τα αντισταθμιστικά μέτρα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων».
Σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ποσό τουλάχιστον 30% θα διατίθεται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και επίσης 30% για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 θα κατατεθεί τον Οκτώβρη φέτος, «εφόσον κριθεί αναγκαίο», παράλληλα με την κατάθεση προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019».
Το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» θα καταστεί λειτουργικό πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου. Πρόκειται για το νέο θεσμό που έχει το ρόλο του «αυτόματου κόφτη» κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους.
Το σύνολο της διαθέσιμης ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, πανεπιστήμια κ.λπ.) μεταφέρεται στον «ενιαίο λογαριασμό του Δημοσίου», προκειμένου «να βελτιωθεί το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών». Το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2015.
Σε νέα ύψη αντιλαϊκοί φόροι και χαράτσια
Την ίδια ώρα, έρχεται ομοβροντία από νέα, μόνιμου χαρακτήρα, αντιλαϊκά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά:
ΑΓΡΟΤΕΣ: Πλήρης κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, με αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016.
Σταδιακή απογείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% γι' αυτά του 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
ΕΝΦΙΑ: Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας αποστέλλονται τον Οκτώβρη του 2015 και η τελευταία δόση προβλέπεται για το Φλεβάρη του 2016. Ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν ακατέβατα ακόμη και αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ, ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για τις καταθέσεις, το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ: Αυξάνεται στο 5% από 3% το επιτόκιο για τη ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία ύψους πάνω από 5.000 ευρώ. Για τα μικρότερα ποσά, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5%, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ: Νέες ανατιμήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας (κατοικίες, αυτοκίνητα, κ.ά.).
ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
ΦΠΑ: Στις προηγούμενες μαζικές ανατιμήσεις, έρχεται να προστεθεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από 1/1/2017. Παράλληλα, καθιερώνεται συντελεστής ΦΠΑ στην ιδιωτική Εκπαίδευση με εξαίρεση την Προσχολική Αγωγή.
ΛΙΣΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ. Οσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται και να αποκλείονται από την αγορά.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ στις εγκαταστάσεις, ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων, ενώ άλλη διάταξη προβλέπει την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 2% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος (το μέτρο θα μπει από τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις σε εφαρμογή).
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ: Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%).
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Μπαίνουν σε εφαρμογή, από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «για τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».

Α.Σ.
Δίνουν τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ενάντια στο 3ο μνημόνιο, την περασμένη Πέμπτη
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ενάντια στο 3ο μνημόνιο, την περασμένη Πέμπτη
Τα βασικά χαρακτηριστικά των ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην Πρόνοια, είναι:
  • Μόνο τη διετία 2015-2016, θα αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους επιπλέον 2,25 δισ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ για φέτος, 1% του ΑΕΠ το 2016).
  • Στα 900 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση θα είναι η μείωση των δαπανών για την Πρόνοια.
  • Η κυβέρνηση αναλαμβάνει να ολοκληρώσει όλες τις ανατροπές που προβλέπονταν στο 1ο και 2ο μνημόνιο.
  • Αναλαμβάνει, επίσης, την αποστολή να ψηφίσει και νέο ασφαλιστικό νόμο τον Οκτώβρη, που στην πραγματικότητα δίνει τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Με τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που θεσπίζονται για τον ιδιωτικό τομέα στο 3ο μνημόνιο, ισχύουν και για το Δημόσιο.
Το πρώτο κύμα μέτρων
Πιο συγκεκριμένα, στο 3ο μνημόνιο προβλέπεται:
  • Νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλείνει οριστικά την πόρτα στη δυνατότητα συνταξιοδότησης νωρίτερα από το 67ο έτος σε όλους τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. Ετσι καταργούνται όλα τα ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που ίσχυαν μέχρι σήμερα και 150.000 εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών και γυναίκες με ανήλικα, φορτώνονται επιπλέον χρόνια εργασίας.
Μετά το 2021, κανένας ασφαλισμένος οποιουδήποτε Ταμείου δε θα μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας του. Μάλιστα, και αυτό ακόμα το ηλικιακό όριο των 67 ετών τίθεται υπό επανεξέταση (αύξηση), σε εξάρτηση με το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπει και σχετική διάταξη του νόμου 3863.
Ο βηματισμός αύξησης των ορίων ηλικίας καθορίζεται σε σχετικό πίνακα, με βασική παράμετρο τον ορισμό του 55ου έτους για όσους συνταξιοδοτούνται φέτος (από το 50ό έτος) και το 58ο έτος, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος μπορούσε φέτος να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να φύγουν νωρίτερα από τα νέα αυξημένα ηλικιακά όρια, επιβάλλεται μείωση της σύνταξης κατά 16%, μέχρι ο συνταξιοδοτούμενος να συμπληρώσει το νέο ηλικιακό όριο που ορίζεται.
  • Καταργούνται οι κατώτερες συντάξεις. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με λίγα ένσημα και είχαν κατά τεκμήριο χαμηλούς μισθούς και λάμβαναν τις κατώτερες συντάξεις, όταν συνταξιοδοτούνται πριν το 67ο έτος, χάνουν μέχρι και 40% αυτών των συντάξεων, δηλαδή μέχρι και 200 ευρώ σε συντάξεις των 486 ευρώ (περίπτωση ΙΚΑ).
Η διάταξη ψηφίστηκε με τα προαπαιτούμενα τον περασμένο Ιούλη, αλλά με νέα τροπολογία γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς ακόμα και όταν κάποιος συμπληρώσει το 67ο έτος, δε θα του δίνεται αυτόματα η υπόλοιπη σύνταξη που αντιστοιχεί στα κατώτερα όρια, αλλά θα εξετάζεται σε συνάρτηση με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
  • Το χτύπημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι διπλό, καθώς από το Μάρτη του 2016 αρχίζει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία αύξηση στις κατώτερες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τουλάχιστον μέχρι το 2021!
  • Υπαγωγή όλων των επικουρικών ταμείων, από την 1η Σεπτέμβρη, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ανάμεσά τους είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ (ένστολοι), ο κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του ΟΑΕΕ, των αρτοποιών, ο τομέας Επικουρικής Ασφάλισης των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, του ΕΤΑΑ, των συμβολαιογράφων, ο τομέας Επικουρικής Ασφάλισης των τεχνικών Τύπου, των ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.λπ.
Σε συνδυασμό με την άλλη διάταξη που ψηφίστηκε, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων, προδιαγράφει νέες μειώσεις στις επικουρικές, τόσο των συνταξιούχων που ήδη είχαν ενταχθεί στο Ταμείο, όσο και των νέων που υπάγονται τώρα.
Νέο Ασφαλιστικό τον Οκτώβρη
Θα ακολουθήσει και δεύτερη επίθεση, με νέο ασφαλιστικό «πακέτο» που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβρη.
Διαμορφώνουν ένα νέο ασφαλιστικό μοντέλο, ακόμα χειρότερο από αυτό που είχε διαμορφωθεί μέχρι τώρα, θίγοντας ευθέως ζητήματα παροχών αλλά και κρατικής χρηματοδότησης. Οι αλλαγές θα έχουν ισχύ από την 1/1/2016 και είναι οι εξής:
  • Νέα μείωση όλων των συντάξεων, με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
  • Ενοποίηση προς τα κάτω όλων των παροχών των Ταμείων.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμός σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ.
  • Κατάργηση της Πρόνοιας και όλων των επιδομάτων. Με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να «επανεξετάσει» όλο το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας. Το χαράτσι σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το χρόνο. Οι περικοπές θα αφορούν τόσο τα επιδόματα σε χρήμα, όσο και σε είδος, αλλά και όποιες φοροαπαλλαγές είχαν μέχρι τώρα οι δικαιούχοι.

Γ. ΖΑΧ.
Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου
Σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, με στόχο τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, προβλέπει το νέο μνημόνιο. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται και τα παρακάτω πιο χαρακτηριστικά:
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ: Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, «η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις απαιτήσεις επάνδρωσης για τις εγχώριες υπηρεσίες με εκείνες για τις διεθνείς γραμμές (...) και να θεσπίσει νομοθετικές αλλαγές». Είναι φανερό το γεγονός ότι ανοίγει και το ζήτημα σχετικά με την ακτοπλοΐα (συνθέσεις πληρωμάτων, κατανομή δρομολογίων κ.ά.). Ολα αυτά σημαίνουν κατάργηση ακόμη και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που απέμειναν στους ναυτεργάτες, ενισχύοντας την κερδοφορία των εφοπλιστών.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Προβλέπεται η σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020. Επίσης, θα «αναθεωρηθούν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση το οριακό κόστος παραγωγής, με γνώμονα τα «χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος». Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 η κυβέρνηση θα λάβει «μη αναστρέψιμα μέτρα» για τη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, «εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό».
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ: Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, θα έχει προχωρήσει «οδικός χάρτης» για τις «επιλεγμένες βελτιώσεις της νομοθεσίας χωροταξικού σχεδιασμού», με στόχο την αποτελεσματική διευκόλυνση των επενδύσεων.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας. Αρα, ανοίγει ο δρόμος της ιδιοκτησίας φαρμακείων από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Παράλληλα, προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, καταργούνται τα «μη ανταποδοτικά τέλη» (αποτελούν έσοδο για ασφαλιστικά ταμεία), ανοίγουν «κλειστά επαγγέλματα» (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αναλογιστές κ.ά.), προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, άρση εμποδίων κ.ά.
Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων
Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου), θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για την «αξιοποίηση» για: Περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.
Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».
Ταυτόχρονα, στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο (10%) στον ΟΤΕ.
Υιοθετείται η μεταρρύθμιση - απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ζήτημα που θα ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.
Παράλληλα, συγκροτείται το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, μέσω του οποίου δίνονται κρατικής ιδιοκτησίας τομείς της οικονομίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, δίνοντας τη δυνατότητα να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια.
πηγή: www.902.gr
Share:

Βάναυσα και σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου το μνημόνιο της «αριστερής κυβέρνησης»



Με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή η νέα επίθεση σε βάρος του λαού


Νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή τους, περιλαμβάνουν το μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι της «αριστερής κυβέρνησης». Ενώ, την ίδια στιγμή περιέχει την υλοποίηση μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμη πιο λίγα χέρια, μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, το Ταμείο στο οποίο θα παραχωρηθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επείγεται και προωθεί την ψήφιση της νέας συμφωνίας με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, την άμεση σύγκληση της Βουλής για να κατατεθεί το νομοσχέδιο την Τρίτη και «να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου», αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου όρισε διάσκεψη των προέδρων στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης.
Την ερχόμενη Παρασκευή, συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ προκειμένου να επικυρώσουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU). Αυτό περιλαμβάνει με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν στο μακροοικονομικό επίπεδο και με τους όρους που θα συνδέονται με τη χρηματοδοτική διευκόλυνση που παρέχει ο ESM. Ο γενικός διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση, το οποίο θα φέρει την επωνυμία Financial Assistance Facility Agreement - FFA.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις γύρω από την διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας, προτείνοντας τη «λύση» ενός νέου δανείου - «γέφυρα», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσες «ανάγκες» για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιένς Σπαν, δήλωσε την Τρίτη ότι χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα και ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως «η συμφωνία θα κρατήσει για τρία χρόνια και όχι για...τρεις μέρες».
Πάντως, με δεδομένες τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και την πρότασή της για συμφωνία - γέφυρα, αναμένεται να ενταθούν τα παζάρια μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων
Η νέα δανειακή σύμβαση που συμφώνησαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM) θα φτάσει στο ύψος των 86 δισ. ευρώ,σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση. Μάλιστα, από τα ποσό αυτό, 25 δισ. ευρώπροορίζονται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών Ομίλων. Από την πλευρά της Ευρωζώνης (ESM) υπολογίζεται να διατεθούν ποσά ύψους 53,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να εμπλακεί και και στη νέα δανειακή σύμβαση, ωστόσο προτίθεται να λάβει μέρος στο πρόγραμμα μετά τον Οκτώβριο του 2015 και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση και ξεκινήσει η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι:
  • Φόροι - χαράτσια
- Διπλασιασμός του φόρου εισοδήματος στους αγρότες (από 13% σε 26%) και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.
- Αύξηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από 66 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα στα 330 ευρώ, δηλαδή επιβάρυνση 264 ευρώ για τα 1.000 λίτρα. Η πρώτη αύξηση θα εφαρμοστεί άμεσα και η δεύτερη από το 2016. 
- Προβλέπεται ποσό ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι το ποσό θα είναι ίδιο, ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές.
- Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τις δαπάνες.
- Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
- Μειώνεται το ακατάσχετο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία (σήμερα είναι 1.500 ευρώ το μήνα).
- Αυστηροποιείται η ρύθμιση των 100 δόσεων, με αποβολή όσων δεν πληρώνουν «τις τρέχουσες υποχρεώσεις», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης. Αυξάνονται τα προβλεπόμενα επιτόκια και πρόστιμα.
- Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις. Αυξάνεται το όριο απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
- Μείωση μισθών στο Δημόσιο, με εφαρμογή από 1/1/2016, νέου «ενιαίου μισθολογίου» με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Θεσπίζεται ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «αριθμός των εργαζομένων»,«έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».
  • Κοινωνική Ασφάλιση
Τα νέα προαπαιτούμενα που έχουν προσυμφωνηθεί αποτελούν την «πρώτη δόση»,  για όλη τη διάρκεια του νέου τριετούς προγράμματος.
«Εξοικονόμηση» ποσού ίσου με το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.κάθε χρόνο από το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, που σημαίνει νέες άγριες περικοπές (ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα κ.α.)
- Ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης το 67ο έτος για όλους τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων το αργότερο μέχρι το 2022. Καταργούνται σταδιακά τα ειδικά ηλικιακά όρια που είχαν μέχρι τώρα διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, με μοναδική εξαίρεση τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ και τις μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.
- Πλήρης εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων 3863 και 3865 του 2010, (βασική και αναλογική σύμβαση) που επιφέρει μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων μέχρι και στο μισό σε σχέση με το 2010 και αυτό με 40 χρόνια ασφάλισης, αντί της 35ετίας που ίσχυε.
- Νέα «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού τον Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Ιούλη. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση τουΕΚΑΣ σταδιακά από τον Μάρτη του 2016, η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων προς τα ταμεία, η μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους με στενότερη σύνδεση «εισφορών και παροχών», αυξήσεις των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών (ΟΓΑ).
- Η κυβέρνηση παίρνει πίσω την δέσμευσή της για επαναφορά, σε όλους τους ανασφάλιστους άνω των 67 ετών, της ελάχιστης προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ.
  • Εργασιακά
- Επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους 3 μήνες αντί 6 μήνες που προέβλεπε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη, πλήρης εφαρμογή της 6ης ΠΥΣ του 2012, για το περιεχόμενο της μετενέργειας των συμβάσεων.
Νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που θα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.
  • Τράπεζες
Η σύμφωνία προβλέπει ότι από το νέο δάνειο, ποσό 10 δισ. ευρώ θα δοθεί ως προκαταβολή για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Το σχέδιο για τη θωράκιση του τραπεζικού κεφαλαίου προβλέπει:
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, παρακολούθηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
- Διαχείριση και αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων. Πρόκειται για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, σε συνέχεια αυτών που ψηφίστηκαν με τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο της συγκυβέρνησης, ο οποίος άνοιξε το δρόμο διευκολύνοντας τους πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπονται:
- Δημιουργία νέων εταιρειών (εκτός τραπεζών) που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών. Πρόκειται για το γενικό πλαίσιο που αφορά την μεταβίβαση-πώληση των«κόκκινων» δανείων σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ζήτημα που απ' ότι φαίνεται θα διευθετηθεί σε επόμενη φάση.
- Παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.Διαχωρισμός επιχειρήσεων σε βιώσιμες που θα πρέπει να διασωθούν και μη βιώσιμες οι οποίες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Τροποποίηση των νόμων αφερεγγυότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Μέχρι τέλη Φλεβάρη 2016, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς, ύψος «κόκκινων» δανείων, πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων κλπ.
  • Αναδιαρθρώσεις
- Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ). Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά.
- Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας.
- Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
- Καθορισμός της ημερομηνίας λήξης γάλακτος όχι με νόμο, αλλά με βάση τους ...«κανόνες υγιεινής».
- Ανοίγουν «κλειστά επαγγέλματα» (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αναλογιστές κ.ά.) δρομολογούνται παρεμβάσεις σε τουριστικά λεωφορεία, «κώδικας δεοντολογίας» παραδοσιακών τροφίμων, οικοδομικά υλικά, χονδρικό εμπόριο, ΜΜΕ. Επιπλέον, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, άρση εμποδίων κ.ά.
  • Ιδιωτικοποιήσεις
Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ(δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου) θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για ταπεριφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά καιΘεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Ελληνικού.
Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.
Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».
Υιοθετείται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο (10%) στον ΟΤΕ.
  • Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί
Σε ό,τι αφορά ζητήματα που συνδέονται με έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει :
- Αύξηση του συντελεστή φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων των εφοπλιστών.
- Μείωση 50%, ως πρώτο βήμα, της τιμής όλων των πρώην πρωτότυπων φαρμάκων που έχουν χάσει την «πατέντα προστασίας» και των γενόσημων στο 32,5%, επί της τιμής του πρωτοτύπου.
- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 28% από 26%.
- Μείωση του ανώτατου ορίου για πολεμικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 (Β' εξάμηνο) και 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Σε επόμενη φάση, προβλέπεται το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι μεταφορές με οχηματαγωγά πλοία (ανοίγει και το ζήτημα σχετικά με συνθέσεις πληρωμάτων, κατανομή δρομολογίων κ.ά), καθώς και οι προαπαιτούμενες δράσεις για τη μεταποίηση.
πηγή: www.902.gr
Share:

ΓΣΕΒΕΕ: Σε κάθετη πτώση ο τζίρος από τα capital controls.


 ΓΣΕΒΕΕ:  Σε κάθετη πτώση ο τζίρος από τα capital controls.

Νέα έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει τις τεράστιες απώλειες των επιχειρήσεων από την τραπεζική αργία (capital controls). Ειδικότερα τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν:

 

Ι. Κάθετη πτώση στο κύκλο εργασιών τους λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων (capital controls) σημείωσαν 9 στις 10 επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε στο διάστημα 21 με 27 Ιουλίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70% ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. € κατά το διάστημα αυτό.

 

Με μια μετριοπαθή εκτίμηση υπολογίζουμε ότι από αυτή την μείωση το ελληνικό δημόσιο έχασε 570 εκ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

 

Αυτές είναι οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τις πρώτες 2 εβδομάδες. Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις 2 πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

 

ΙΙ. Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capitalcontrols και το κλείσιμο των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα μόνο 1 στις 2  χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές  EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.  Ειδικότερα στις υπηρεσίες 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους καθώς 7 στους 10  δεν διαθέτουν e-banking.

 

ΙΙΙ. Τέλος 7 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την απότομη πτώση του εσωτερικού τουρισμού στην χώρα μας.

 

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), σε δείγμα 1005 επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις που είχε ο έλεγχος κεφαλαίων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην χώρα μας.

πηγή: ΕΕΑ

Share:

Έρευνα της ΕΣΕΕ για τις τιμές στην αγορά

Έρευνα της ΕΣΕΕ για τις τιμές στην αγορά
Tο Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, ενημερώνει για την σύγκριση τιμών καλαθιού νοικοκυράς σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Γαλλία.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής στην Ελλάδα, το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ διενήργησε συγκριτική ανάλυση του κόστους του καλαθιού νοικοκυράς σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Γαλλία. Ειδικότερα, η έρευνα περιλάμβανε την τιμοληψία 19 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (αλεύρι, γάλα, καφές, μακαρόνια, χυμός πορτοκαλιού, πατάτες, μήλα κλπ) και στις τέσσερις χώρες και η σύγκρισή τους με τις τιμές που ισχύουν πλέον στην Ελλάδα.

Από την ανάλυση προκύπτουν εξαιρετικά σημαντικά συμπεράσματα καθώς εκτός από το επίπεδο του κόστους ζωής, λαμβάνονται υπόψη και οι εξαιρετικά μεγάλες διαφορές στο διαθέσιμο εισόδημα, στο εισόδημα δηλαδή που απομένει στον καταναλωτή να δαπανήσει για αγορές ή για να αποταμιεύσει. Για το συγκεκριμένο καλάθι της νοικοκυράς:
Η συνολική επιβάρυνση του καλαθιού της νοικοκυράς (περιλαμβανομένου δηλαδή και του ΦΠΑ) ταυτίζεται σχεδόν για τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας (με την τελευταία να είναι οριακά μόνο ακριβότερη 51,61 ευρώ έναντι 51,04 ευρώ στην Ισπανία).
Παρά το γεγονός ότι το τελικό κόστος του καλαθιού σε Ισπανία και Ελλάδα σχεδόν ταυτίζεται, οι τιμές των επιμέρους προϊόντων παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η ταύτιση λοιπόν του κόστους οφείλεται στην αλληλοεξουδετέρωση των διαφορών αυτών.
Το καλάθι της νοικοκυράς (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) στη χώρα μας παραμένει φθηνότερο κατά 38,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά 29,1% σε σχέση με εκείνο της Γαλλίας.
Χωρίς ΦΠΑ, οι διαφορές με τις ακριβότερες χώρες διογκώνονται, δηλαδή η Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο φθηνή, ενώ η Ισπανία γίνεται ακριβότερη. Ειδικότερα, χωρίς το ΦΠΑ το καλάθι στην Ελλάδα γίνεται ακόμη φθηνότερο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 52,5% και κατά 40,7% της Γαλλίας. Συγκριτικά με την Ισπανία, το ελληνικό καλάθι γίνεται πλέον σημαντικά φθηνότερο (κατά 7,1%).
Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντελεστές ΦΠΑ στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλότεροι των υπολοίπων κρατών (Ελλάδα: 13% και 23%, έναντι Ηνωμένου Βασιλείου: 0%, 5% και 20%, Ισπανίας: 4%, 10% και 21%, Γαλλίας: 5,5%, 10% και 20%).

Πίνακας 1: Πόσο φθηνότερο είναι το κόστος του καλαθιού στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες;

Ηνωμένο Βασίλειο
Ισπανία
Γαλλία
Με ΦΠΑ
-38,2%
+1,1%
-29,1%
Χωρίς ΦΠΑ
-52,5%
-7,1%
-40,7%
Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ Το αρνητικό πρόσημο υποδεικνύει πως η Ελλάδα είναι φθηνότερη ενώ το θετικό ακριβότερη.

Ο Πίνακας 1 είναι ενδεικτικός του μεγέθους της επιβάρυνσης του καταναλωτή από έναν άδικο έμμεσο φόρο όπως είναι ο ΦΠΑ, ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Προς αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων επισημαίνεται πως η εξέταση του επιπέδου των τιμών από μόνη της δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Αντίθετα, θα πρέπει να εξεταστεί και το πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε χώρα, το εισόδημα δηλαδή που έχει κατά μέσο όρο ο κάθε κάτοικος της χώρας στη διάθεσή του για να το ξοδέψει ή να το αποταμιεύσει, και μάλιστα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ-PPS).
Πίνακας 2: Πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα σε ΜΑΔ, 2013 και σύγκριση με το ελληνικό
Ελλάδα
Ηνωμένο Βασίλειο
Ισπανία
Γαλλία
14.797
21.782
18.507
23.265
-
-47,2%
-25,1%
-57,2%
Πηγή: Eurostat,

Έτσι, στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα είναι 57,2% χαμηλότερο της Γαλλίας, 47,2% μικρότερο του Η.Β. και υπολείπεται κατά 25,1% της Ισπανίας. Συνεπώς, σε σύγκριση με την Ισπανία όπου το κόστους του καλαθιού νοικοκυράς ήταν σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο ελληνικό, οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται πολύ περισσότερο αφού διαθέτουν κατά μέσο όρο 25,1% μικρότερο εισόδημα να δαπανήσουν. Για τις δε έτερες χώρες οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές.
Οι διαφορές που εντοπίζονται στις τιμές των επιμέρους προϊόντων και ανά χώρα μπορούν να ξεπεράσουν σημαντικά το μέσο όρο. Πχ Το κοτόπουλο νωπό ολόκληρο (Kg) πωλείται σε υπερδιπλάσια τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο (6,52 ευρώ) συγκριτικά με την Ελλάδα (3,05 ευρώ), στην Ισπανία το ένα κιλό μήλα πωλείται σημαντικά ακριβότερα (2,73 ευρώ) σε σχέση με την Ελλάδα (1,34 ευρώ) ενώ στη Γαλλία το ένα κιλό κρεμμύδια πωλείται πολύ ακριβότερα σε σχέση με τη χώρα μας (1,95 έναντι 0,78 ευρώ).
πηγή : ΕΕΑ
Share:

«Ειδικές επιτροπές» θα επιβάλουν την «βασική διαβίωση» στα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο έλεος «ειδικών επιτροπών» που θα καθορίζουν τη δόση που πρέπει να δίνει κάθε μήνα όποιο νοικοκυριό έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τις τράπεζες, αφήνοντάς του ως «περίσσευμα» μόνο τα ελάχιστα για την επιβίωσή του, τις λεγόμενες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης», πρόκειται να βάλει στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρόταση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που κατέθεσε στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ.
Η συγκυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί με την αίτηση που κατέθεσε στις 9 Ιούλη προς τον ESM για το νέο δάνειο και το νέο μνημόνιο, ότι θα τροποποιήσει το καθεστώς των «100 δόσεων» ώστε να «αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», να μειωθεί η διάρκεια της ρύθμισης «για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής νωρίτερα», να υιοθετηθούν «επιτόκια αγοράς» και να νομοθετήσει «την εξάλειψη το ανώτατου (ακατάσχετου) ορίου του 25% σε μισθούς και συντάξεις και μείωση όλων των κατώτατων ορίων των 1.500 ευρώ».
Στην ουσία η συγκυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση... εξατομικευμένων «μνημονίων» ανά εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και θα υποχρεώνονται να κόβουν όλο και περισσότερα από την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να αποπληρώνουν τις δόσεις και να μην «κόβονται» τελείως από κάθε είδους ρύθμιση των χρεών τους.
Η πρόταση της συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε έκθεση 180 σελίδων της γιαπωνέζικης επενδυτικής τράπεζας «Nomura», η οποία έχει πολλά κοινά στοιχεία με την αντιλαϊκή πρόταση νόμου για τα ληξιπρόθεσμα που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την 1/8/2014 και η οποία ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που καταρτιζόταν στη βάση του περιβόητου «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας (Credit Bureau). Θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Στη διάθεση της Αρχής αυτής θα υπάρχουν στοιχεία από τον «Τειρεσία», τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία από τα οποία θα προκύπτει το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη, το οποίο και θα παραδίδεται στα δικαστήρια ή τις όποιες αρχές που θα επιλαμβάνονται εξωδικαστικά για τη διευθέτηση της οφειλής, ώστε να είναι ξεκάθαρο από την αρχή της «ρύθμισης» τι μπορεί να πληρώσει και τι όχι...
- Αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία γραμματείας του Συμβουλίου, με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες θα πρέπει να απευθύνονται όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν. Οι δανειολήπτες αυτοί θα καταθέτουν στη εν λόγω γραμματεία όλα τα στοιχεία για τα δάνειά τους, τα εισοδήματά τους και την όποια περιουσία τους, προκειμένου αυτή στη συνέχεια να καθορίζει τις περιβόητες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσής» τους και τη δόση που θα πρέπει να πληρώνουν. Δηλαδή, η «αξιολόγηση» και «βαθμολόγηση» κάθε δανειολήπτη από τη Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, σε συνδυασμό με την εξέταση όλων των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων του από τη γραμματεία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα συμπληρώνουν το παζλ του... «εξατομικευμένου μνημονίου», που θα σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των υπερχρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
- Αλλαγή διατάξεων που αφορούν την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Προβλέπεται η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων, ώστε να εκδικάζονται πιο γρήγορα οι προσφυγές υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που κάνουν χρήση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», αλλά και μέτρα ουσιαστικής απάλειψης των όποιων -ολότελα ανεπαρκών- διατάξεων έχουν απομείνει για την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς, στο όνομα της καταπολέμησης των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών». Πρόκειται για μια αντιλαϊκή κατεύθυνση, που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (επί των ημερών της οποίας πχ. ολοκληρώθηκε ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, που προβλέπει ακόμα και την παραχώρηση της πρώτης κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη στην τράπεζα και τη διαμονή σε αυτήν με καταβολή ενοικίου) και η οποία συνεχίζεται συστηματικά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης μάλιστα «κουμπώνουν» και με τις σχετικές αντιλαϊκές προβλέψεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε ήδη ως «προαπαιτούμενο» ενόψει του νέου μνημονίου, στις 22/7.
- Δημιουργία εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company). Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα στον οποίο το Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό και ο οποίος θα παίρνει τα «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αναλαμβάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα λεγόμενα «bad assets», με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών και κατά συνέπεια εκτιμάται ότι -ικανοποιώντας τη σχετική πάγια απαίτηση και ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου- θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν περισσότερα κεφαλαία τους σε νέα δάνεια προς τις «βιώσιμες» επιχειρήσεις.
πηγή: www.902.gr
Share: