Λοταρία με αποδείξεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα έσοδα

Λοταρία με αποδείξεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα έσοδα

Σε ένα αντισυμβατικό μέτρο βασίζει το υπουργείο Οικονομικών μέρος της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Είναι η μετατροπή των αποδείξεων λιανικής που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι σε «λαχεία» με τα οποία θα μπορούν να κερδίσουν χρηματικά ποσά. Με το μέτρο αυτό το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι θα καταφέρει να δώσει το φιλί της ζωής στο λεγόμενο κίνημα των αποδείξεων και να αυξήσει σημαντικά τις εισπράξεις του δημοσίου από τον ΦΠΑ. Η θεωρία λέει πως οι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις λιανικής για όλες τις συναλλαγές τους και έτσι θα αυξάνεται τόσο ο αποδιδόμενος ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, όσο και το δηλούμενο εισόδημα από αυτές.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει ο αρχικός σχεδιασμός για το μέτρο το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2015. Πιο συγκεκριμένα:

-ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου θεωρείται η πρώτη Φεβρουαρίου ή το αργότερο η πρώτη Μαρτίου. Το μέτρο δεν μπορεί να ξεκινήσει από την Πρωτοχρονιά καθώς απαιτούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δυο μήνες προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες μετατροπές στις ταμειακές μηχανές.

-μετά την μετατροπή στις αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές λιανικών πωλήσεων θα περιλαμβάνεται ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος θα αποτελεί και τον αριθμό που θα συμμετέχει στην κλήρωση

-οι κληρώσεις θα γίνονται μια φορά κάθε μήνα. Στο τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τυχερές αποδείξεις οι κάτοχοι των οποίων θα κερδίζουν χρηματικά ποσά. Υπάρχει η σκέψη για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης κλήρωσης μια φορά το χρόνο όπου θα δίνεται ένα σημαντικό ποσό.

-τα ποσά που θα δίνονται στους τυχερούς φορολογούμενους εξετάζεται να ξεκινούν από τα 300 ή 500 ευρώ και να κλιμακώνονται έως και 5.000 ή και 10.000 ευρώ. Σκέψεις για την κλήρωση αυτοκινήτων, τηλεοράσεων ή ταξιδιών δεν προκρίνονται.

Το μέτρο των κληρώσεων με λαχνούς τις αποδείξεις λιανικών πωλήσεων δεν υιοθετήθηκε ξαφνικά από το υπουργείο Οικονομικών. Σχετικές εισηγήσεις υπάρχουν στα συρτάρια του υπουργείου από το 2008, ενώ το μέτρο είχε εξεταστεί και πριν από έναν χρόνο χωρίς όμως να υιοθετηθεί. Η πίεση της τρόικας, ωστόσο, για τη λήψη μέτρων φαίνεται ότι έκανε τη διαφορά. Σύμμαχο εναντίον της τρόικας για την αποτελεσματικότητα του μέτρου έχει η κυβέρνηση την εμπειρία από τρεις ευρωπαϊκές χώρες που ήδη το εφαρμόζουν. Την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία. Το μέτρο θεωρείται επιτυχημένο εισπρακτικά καθώς μόνο στην Πορτογαλία έφερε το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα, το μέτρο εκτιμάται ότι θα φέρει στο δημόσιο ταμείο το 2005 έσοδα τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου