ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ:
«Όταν αλλάζετε την ζωή των ανθρώπων οφείλετε να κάνετε μεγάλη μελέτη. Η αιτιολογική έκθεση του νόμου δεν είναι επαρκής για αυτήν την αλλαγή.»
Εκδικάστηκε σήμερα 7/11/2014 στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση των ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕΒΕ, ΟΥΙΕ, Εμπορ. Συλλ. Θεσσαλονίκης και άλλων νομικών και φυσικών προσώπων κατά της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές τριβές ανάμεσα στην κυβέρνησης και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης από τη μια και στους μικρομεσαίους εμπόρους και εργαζομένους από την άλλη.
Παρέμβαση υπέρ της υπουργικής απόφασης έκαναν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΛΠΕ.
Το ΕΕΑ βρέθηκε στο ΣτΕ και μεταφέρει αναλυτικά όσα διεμήφθησαν κατά την διαδικασία.
Η γενική εκτίμηση είναι πως στο ΣτΕ έγινε μια σε βάθος συζήτηση με αποτέλεσμα, κατά την εξέλιξή της, να απογυμνωθούν τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του ανοίγματος όλων των Κυριακών.
Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησαν στους παρευρισκόμενους στην δικαστική αίθουσα, οι αιχμηρές αναφορές του Προέδρου του ΣτΕ κ. Ρίζου. Συγκεκριμένα ο αξιότιμος κ. Πρόεδρος ανέφερε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:
«Το Δικαστήριο αφουγκράζεται την Κοινωνία, την ροή των πραγμάτων, καταλαβαίνουμε τα επερχόμενα γεγονότα….Το οικονομικό συμφέρον είναι μια παράμετρος, εδώ όμως έχουμε πολιτιστικό ζήτημα που έχει απασχολήσει ευρέως πολλές χώρες της Ευρώπης. Λες στον εργαζόμενο δούλεψε Κυριακή και πάρε ρεπό την Τρίτη, το Δικαστήριο θα σταθμίσει τις Συνταγματικές αξίες που θίγονται… Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι δόγμα ούτε θρησκεία…. (αναφερόμενος στις θέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για «άνοιγμα του ανταγωνισμού»). Τι θα ψωνίσει ο Γερμανός τουρίστας τον Νοέμβριο; Μην μας λετε ότι θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην Αιόλου την Κυριακή. Μην μας λετε πράγματα ξένα προς την Ελληνική πραγματικότητα (αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΕΤΕ για την ανάγκη των τουριστών να βρούνε ανοιχτά τα μαγαζιά)….Θλίβομαι που όλα έρχονται απ’εξω, θλίβομαι, θλίβομαι.. (αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΟΣΑ).
Απαντώντας στην συνήγορο του ΣΕΛΠΕ για την «καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές που ήδη λαμβάνει χώρα», ο Πρόεδρος του ΣτΕ απάντησε: «είναι απλά τα πράγματα. Σοφά ο νομοθέτης νομοθέτησε σιγά σιγά και πρωτύτερα. Έλαβε υπόψη την τοπική ιδιομορφία. Άλλο Μύκονος και άλλο το μέρος που είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στην Μύκονο εργάζονται έξι μήνες από το πρωί ως το βράδυ και βγάζουν σημαντικά κέρδη και έξι μήνες ξεκουράζονται και προετοιμάζονται για την επόμενη σαιζόν….». Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του ΣΕΛΠΕ για την «θρησκευτική λατρεία» είπε: «Αφήστε την λατρεία, και τώρα που είναι κλειστά τα μαγαζιά δεν πάει παρά το 5% στην εκκλησία. Δεν είναι βαρύνουσα η λατρεία στην παρούσα υπόθεση».
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ ήταν εξαιρετικά αυστηρός με τους δικηγόρους του Υπουργείου Ανάπτυξης, γνωρίζοντας προφανώς το περιεχόμενο της δικογραφίας και τις σημαντικές ελλείψεις αυτής. Αμέσως μόλις έλαβαν αυτοί τον λόγο τους έθεσε ξεκάθαρα ερωτήματα και απαίτησε απάντηση. Είπε χαρακτηριστικά: «τι προπαρασκευαστικές ενέργειες κάνατε πριν ψηφίσετε τον Νόμο. Τι μελέτες κάνατε. Που βρίσκονται οι μελέτες. Τι στοιχεία έχετε γιατί δεν μας φέρατε στοιχεία. Η αιτιολογική έκθεση που έχετε δεν είναι επαρκής για αυτήν την αλλαγή. Όταν αλλάζετε την ζωή των ανθρώπων οφείλετε να κάνετε μεγάλη μελέτη.»
Ο συνήγορος της ΕΣΕΕ κ. Χαρ. Χρυσανθάκης επέστησε την προσοχή του Δικαστηρίου στις αποφάσεις του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα. Ανέφερε σωρεία μελετών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται εντός της δικογραφίας και με τις οποίες οι ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΕΒΕ αποδομούν πλήρως την έκθεση του ΟΟΣΑ. Επεσήμανε ότι η αύξηση της Κατανάλωσης δεν είναι λόγος δημοσίου συμφέροντος. Ανέλυσε επισταμένα το γεγονός ότι ενώ ισχύει ο Νόμος του 2013 για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με απόφαση αντιπεριφερειάρχη, η Κυβέρνηση αδικαιολόγητα και χωρίς αιτιολογική έκθεση φέρνει νέο νόμο. Απάντησε συνοπτικά στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς λέγοντας: «Λένε ότι ανοίγουν ήδη τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια. Τους απαντάμε ότι ανοίγουν επειδή έχουν πελάτες αυτούς που ξεκουράζονται, τώρα που αυτοί θα εργάζονται και αυτά θα κλείσουν. Λένε ότι είναι προαιρετικό το άνοιγμα. Τους απαντάμε ότι αυτοί που δεν θα ανοίξουν θα κλείσουν τελικά και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας. Λένε ότι ήδη ανοίγουν τα καταστήματα στις Τουριστικές περιοχές. Τους απαντάμε ότι συμφωνούμε, ισχύει ήδη από το 2013, γιατί έφεραν νέο νόμο. Λένε ότι έχει επιτυχία το πείραμα με τις επτά Κυριακές. Τους απαντάμε ότι αυτές είναι στοχευμένες Κυριακές σε γιορτές, εκπτώσεις κλπ και δεν μπορούν να συγκριθούν.»
Ο συνήγορος της ΓΣΕΕΒΕ ανέφερε ότι και η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι δεν έχει γίνει μελέτη για τα αποτελέσματα στην συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρήσεων, ότι τελικά θα οδηγηθούμε σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, ότι η ζωή των Ελλήνων έχει οργανωθεί γύρω από το ελεύθερο σαββατοκύριακο (γάμοι, καλέσματα, εκδηλώσεις κλπ) και αυτό θα αλλάξει μετά από 100 χρόνια, ότι είμαστε κατά 85% Ορθόδοξοι Χριστιανοί και αυτό δεν αλλάζει και ότι το 85% των εμπόρων αντιδρούν, άρα το μέτρο δεν είναι προφανές προς το συμφέρον τους.
Ο συνήγορος της Επιτροπής Ανταγωνισμού τόνισε ότι ο νόμος προσπαθεί να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό. Σημείωσε ότι το Γερμανικό Δικαστήριο αποφάσισε με βάση νομοθεσία που δεν ισχύει στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο στοιχείο περί του 85% των εμπόρων που διαφωνούν απάντησε ότι το υπόλοιπο 15% συμφωνεί άρα έχουν δικαιώματα προστατευτέα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απόφαση του ΣτΕ 2289/1987 για την οποία ισχυρίστηκε ότι έχει πλήρη εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση. Αναφέρθηκε στην περιορισμένη ισχύ του ενός έτους με στόχο την συλλογή συμπερασμάτων για το αν είναι ωφέλιμο το μέτρο για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Η συνήγορος του ΣΕΤΕ ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της (50.000 επιχειρήσεις με 300.000 εργαζόμενους) εκπροσωπούν μεγάλο μέρος του τομέα του Τουρισμού, τουρισμός που έχει σημαντική αύξηση φέτος. Σύμφωνα με την ίδια το άνοιγμα τις Κυριακές θα έχει θετικό αποτέλεσμα όπως έγινε με την αύξηση του ωραρίου των Μουσείων της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι με το άνοιγμα τις Κυριακές θα αυξηθεί το αποτέλεσμα των επισκεπτών της Κρουαζιέρας και του City Break. Τέλος ισχυρίστηκε ότι το μέτρο είχε επιτυχία σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Η συνήγορος του ΣΕΛΠΕ παρέθεσε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου επισκέπτες από όμορες χώρες ταξιδεύουν στην πόλη το σαββατοκύριακο για ψώνια ιδίως. Ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα θα αυξηθεί αν οι τιμές των εμπορικών είναι ανταγωνιστικές. Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει αιτιολογική έκθεση αλλά αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο Νόμος είναι αποτέλεσμα της Έκθεσης του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, συνέχισε, το όφελος στην Οικονομία θα είναι 30.000 εργαζόμενοι και 1,7 δις ευρώ σε πωλήσεις. Ισχυρίστηκε επίσης η συνήγορος του ΣΕΛΠΕ ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 υπάρχουν θετικές ενδείξεις στην απασχόληση και στις πωλήσεις στο λιανεμπόριο (χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί ότι οφείλονται στο μέτρο των Κυριακών) και ότι τα καταστήματα tax free έχουν πολύ μεγάλη κίνηση. Αναφορικά με την απασχόληση η συνήγορος του ΣΕΛΠΕ είπε ότι οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να δουλέψουν 7ημερο θα αναγκαστούν να προσλάβουν νέο προσωπικό και ότι οι εργαζόμενοι που αντιδρούν (σε όποιο βαθμό αντιδρούν συμπλήρωσε) δεν είναι άνεργοι.
Τελευταίες στην διαδικασία μίλησαν οι συνήγοροι του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως προαναφέραμε δέχθηκαν αμέσως «επίθεση» από τον Πρόεδρο του ΣτΕ περί των μελετών και των στοιχείων. Απαντήσανε στον πρόεδρο του ΣτΕ ότι στηρίζονται στην Έκθεση του ΟΟΣΑ, μια «πολύ μεγάλη μελέτη, με τεκμηριωμένες προτάσεις από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο και αξιόπιστο οργανισμό». Ενημέρωσαν ότι επί εάν χρόνο ο ΟΟΣΑ συνεργάστηκε με στελέχη των Υπουργείων. Και τελείωσαν παραδεχόμενοι ότι «δεν έχουμε μεθοδολογία για να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα. Θα χρησιμοποιήσουμε τα συμπεράσματα των Κοινωνικών Εταίρων».
Όλες οι πλευρές έλαβαν προθεσμία έως τις 27/11/2014 για να καταθέσουν υπόμνημα.
πηγή: ΕΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου