ΑΑΔΕ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

























Στις ΔΟΥ, προκειμένου να «σβήσουν» την προκαταβολή φόρου που τους έχει βεβαιωθεί, θα πρέπει να απευθυνθούν οι επαγγελματίες που έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο, αλλά έχουν ήδη κάνει διακοπή εργασιών. Με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΔΕΑΦ 1140965 ΕΞ 2017) διευκρινίζει ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης και όταν δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου, καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα. Πρόκειται για αρκετούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία με το έντυπο της διακοπής εργασιών, προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεσή τους και να διαγράψουν την προκαταβολή.
πηγή: ΕΒΕΑ
Share:

ΣΕΒΑ : ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για αλληλεγγυη τροφιμα   Αποτέλεσμα εικόνας για αλληλεγγυη τροφιμα
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 Η κυβέρνηση με περίσσιο θράσος μας μιλάει για “δίκαιη” ανάπτυξη, ότι θα συνεχίζει δηλαδή η τεράστια κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ότι θα βελτιωθεί και η δική μας ζωή. Την ίδια στιγμή  δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, και ιδιαίτερα οι μικροί, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης» και θετικού κλίματος.
Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 38,1% θεωρεί πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα καθώς οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεταποιητικές παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι αναμένεται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους περίπου 12.500 με 13.000 μικρές επιχειρήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 21.000 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα μία στις 4 επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένη. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%), ενώ το 23,8% δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
 Λοιπόν, είναι ψεύτες. Η ίδια η πραγματικότητα, μας το αποδεικνύει αυτό. Όσο τα μονοπώλια θησαυρίζουν, εμείς εξοντωνόμαστε. Χρειάζεται να μπει τέρμα στις κάλπικες ελπίδες για ανάπτυξη που έρχεται. Αυτή, αν κι όταν θα έρθει, θα μας έχει και πάλι στη φτώχεια, με τεράστια χρέη σε τράπεζες, προμηθευτές και κράτος. Με ατελείωτα ωράρια εργασίας και συνεχές άγχος.
Υπάρχει λύση και βρίσκεται στους οργανωμένους αγώνες του λαού μας,  στη συμμαχία των αυτοαπασχολούμενων, με τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια αυτής της συμμαχίας και με προσπάθεια ανακούφισης λαϊκών οικογενειών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν λόγο της κρίσης τα μαγαζιά τους ο Σ.Ε.Β.Α καλεί όλους τους συναδέλφους να βοηθήσουν στη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης.
Κανείς μόνος του στην κρίση. Να στηρίξουμε όλους να μπουν μπροστά στο αγώνα για μια καλύτερη ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προφυγιά.

 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΙΑΣΩΝ 6937898200
ΓΕΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 6947875040
ΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 6977253639
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ 6978515119

ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 6932410263
Share:

ΣΕΒΑ : Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.

Αποτέλεσμα εικόνας για κινητοποιησεις μενιδι για εγκληματικοτητα

Τρείς μήνες μετά το τραγικό  συμβάν  σε σχολείο της περιοχής, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην καθημερινότητα των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών ,των εργαζομένων και γενικά των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων στην πόλη των Αχαρνών. Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις που η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να εκτονώσει με τις συναντήσεις  σε υπουργεία και σε συναντήσεις  με κυβερνητικά στελέχη. Με την  απόσπαση στην ουσία ψεύτικων υποσχέσεων από μεριάς κυβέρνησης και με ευκολία αποδοχής τους από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ότι αυτές θα υλοποιηθούν ( αν και ποτέ δεν υπήρχε σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος) βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο, στο υπαρκτό  πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας στη περιοχή μας. Στο γεγονός δηλαδή εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας, οι επιχειρήσεις μας και τα σπίτια μας να αποτελούν εν δυνάμει στόχο.

 Η εγκληματικότητα και παραβατικότητα που αναπτύχθηκε και οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας δεν είναι τυχαία. Είναι συγκεκριμένη επιλογή των κυβερνήσεων για να συγκεντρωθεί και να γκετοποιηθεί μακριά απ το κέντρο, σε περιοχές που ζουν φτωχά λαϊκά στρώματα (Μενίδι-Φυλή-Ασπρόπυργος) με στόχο να την ελέγχουν και να την αξιοποιούν.

Επισημαίνουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Καθώς στην περιοχή μας ζουν, κατοικούν και δουλεύουν χιλιάδες μεροκαματιάρηδες, φτωχά λαϊκά στρώματα, άνεργοι που τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτών των πολιτικών γνώρισαν νέο χτύπημα στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους. Ειδικά η ακραία φτώχεια και εξαθλίωση οδηγεί τμήμα του λαού στο περιθώριο και το κάνουν εύκολη λεία των διάφορων κυκλωμάτων.

Η έλλειψη χώρων άθλησης και πολιτισμού, η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής-αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, το υποβαθμισμένο δίκτυο συγκοινωνιών εντείνουν περισσότερο τα χαρακτηριστικά γκετοποίησης της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και αντικειμενικά αποτελούν έδαφος για τη δράση διάφορων εγκληματικών κυκλωμάτων με χαρακτηριστικό αυτό της διακίνησης των ναρκωτικών που έχουν επίκεντρο την περιοχή μας. Αν σε αυτά, δεν υπάρξουν μέτρα και λύσεις τότε το πρόβλημα θα έρχεται και θα επανέρχεται όσες αστυνομικές εκκαθαρίσεις και εκκενώσεις κι αν διεξαχθούν.

Η εγκληματικότητα και παραβατικότητα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι συνέπεια μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση γιατί λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει – αν όχι τη στήριξη- την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και  διάφορες φασιστικές ομάδες που έχουν ανοιχτή διασύνδεση με αυτά τα κυκλώματα.

Γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα με λεία υπέρογκα κέρδη που είναι πάνω από θρησκεία, χρώμα δέρματος, καταγωγής των διαπλεκόμενων στις εγκληματικές ενέργειες.

Είναι ζήτημα ότι ο κεντρικός προσανατολισμός της αστυνομίας δεν είναι η προστασία του εργαζόμενου λαού, του άνεργου, του νέου από το οργανωμένο έγκλημα αλλά αντίθετα είναι η ένταση της καταστολής απέναντι σε κάθε αγώνα που αυτοί διεξάγουν. Γι αυτό, με κατεύθυνση αποδυναμώνονται τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα και ταυτόχρονα ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής του λαϊκού κινήματος όπως τα ΜΑΤ.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν  στο  σωματείο τους τον Σ.Ε.ΒΑ. και να διεκδικήσει οργανωμένα μέτρα και λύσεις που να χτυπάνε τη ρίζα του προβλήματος. Κάθε άλλη λογική μέσα στο κίνημα αντικειμενικά έχει σκοπό να εκτονώσει, να θολώσει το τοπίο για τον πραγματικό ένοχο, ακόμη και να καλλιεργήσει αυταπάτες για το ρόλο του κρατικού μηχανισμού.

Εντάσσουμε την πάλη μας ενάντια στην εγκληματικότητα, στη συνολικότερη πάλη του  ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση την ανεργία και των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι  συνάδελφοι. Στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και στο διαχωρισμό μαλακών-σκληρών που διαχρονικά προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.


 Δε χωράει καμία απογοήτευση. Είναι ώρα για αγώνα και δράση για τη ζωή που μας αξίζει. Αυτή τη ζωή κανείς δε θα μας τη χαρίσει. Με τον αγώνα μας θα τη διεκδικήσουμε και θα την κατακτήσουμε.
Share:

Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Το ύψος των προστίμων για εκπρόθεσμες κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ορίζεται σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ.1139/2017).

Σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α' και β' της παρ.1 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 (ΚΦΔ), μεταξύ των παραβάσεων στις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του, είναι και όταν α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου και β) όταν δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις των περιπτώσεων α', β', γ' και δ' της παρ.2 του πιο πάνω άρθρου και νόμου ορίζεται ότι τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζονται, μεταξύ άλλων, ως εξής:
α) εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής σχετικά με την περίπτωση α' της παραγράφου 1,
β) εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
γ) διακόσια πενήντα (250) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β' της παραγράφου 1, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και
δ) πεντακόσια (500) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Διευκρινίσεις σχετικά με τις ως άνω διαδικαστικές παραβάσεις του άρθρου 54 του ν.4174/2013 έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1252/2015 εγκύκλιο.

Επίσης, με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ) ορίζεται ότι οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου.

Ενόψει των ανωτέρω και όσον αφορά στην επιβολή των προστίμων του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), διευκρινίζεται ότι:

α) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών αρχικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, δεδομένου ότι υποβάλλεται μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρχεται:
> σε εκατό (100) ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων ή
> σε διακόσια πενήντα (250) ή πεντακόσια (500) ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους ή και οι δύο σύζυγοι είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, με βάση το απλογραφικό ή διπλογραφικό σύστημα αντίστοιχα. Στην περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, ο ένας με βάση το απλογραφικό σύστημα ενώ ο άλλος με το διπλογραφικό, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακόσια (500) ευρώ.

β) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιείται ποσό εισοδήματος του ενός από τους συζύγους που δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων ενώ ο άλλος είναι, επιβάλλεται το πρόστιμο της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 (ΚΦΔ) που αφορά στις περιπτώσεις χρεωστικών δηλώσεων φορολογούμενων που δεν είναι υπόχρεοι τήρησης λογιστικών βιβλίων, δηλαδή εκατό (100) ευρώ.

γ) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιείται ποσό εισοδήματος του ενός από τους συζύγους που είναι υπόχρεος σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων, επιβάλλεται το πρόστιμο των διακοσίων πενήντα (250) ή πεντακοσίων (500) ευρώ ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί.

δ) Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικών χρεωστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, με τις οποίες τροποποιούνται τα εισοδήματα και των δύο συζύγων, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, δεδομένου ότι υποβάλλεται μία μόνο δήλωση, το οποίο ανέρχεται:
i) σε εκατό (100) ευρώ, αν δεν είναι κανένας από τους συζύγους υπόχρεος τήρησης βιβλίων ή
ii) σε διακόσια πενήντα (250) ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το απλογραφικό σύστημα
iii) σε πεντακόσια (500) ευρώ, αν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων με βάση το διπλογραφικό σύστημα

ε) Τέλος, στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής κοινών τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) έγγαμων, από τις οποίες δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις), επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) ευρώ, ανεξάρτητα από το αν σύζυγοι είναι ή όχι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων. Το ίδιο ισχύει και για τις εκπρόθεσμα υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος, αλλά μόνο τέλος επιτηδεύματος, καθόσον με την ΠΟΛ.1080/22.6.2016 έγινε δεκτό ότι, για τις περιπτώσεις αυτές, θα επιβάλλεται το πρόστιμο που ορίζεται στην περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν.4174/2013, ήτοι εκατό (100) ευρώ σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της κατηγορίας βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος.
 
Πηγή:ΕΕΑ
Share:

Τεχνικός Ασφαλείας Ν.4488/17 – Προσοχή στις Κυρώσεις

Τεχνικός Ασφαλείας Ν.4488/17 – Προσοχή στις Κυρώσεις


Μη την ψήφιση του νέου Νόμου 4488/2017 για τα εργασιακά θα θέλαμε την προσοχή σας σε ένα πολύ σοβαρό σημείο και να εστιάσουμε στις ευθύνες και τις συνέπειες που θα προκύψουν.

 

Τον επόμενο μήνα (έως 21/10/2017) έχουμε την προθεσμία για την υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4).

 

Στον πίνακα αυτόν κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό έχει την  υποχρέωση να αναφέρει με λεπτομερή στοιχεία τον υπεύθυνο Τεχνικό Ασφαλείας, με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση και η οποία έχει κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.

 

Η θέση αυτή δεν ήταν ποτέ μειωμένης ευθύνης αλλά για διάφορους λόγους (που δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε) το ενδιαφέρον για την ανάθεση, ορθή παρακολούθηση αλλά και συμμόρφωση είχε ατονήσει πάρα πολύ.

 

Πρακτικά δεν έδινε και μεγάλη σημασία η Επιθεώρηση Εργασίας σε επιχειρήσεις μειωμένου κινδύνου (πχ οντότητες παροχής υπηρεσιών) παρά μόνο μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Με το νέο νόμο όμως (και συγκεκριμένα στο άρθρο 33) η ελλιπής ανάθεση ή συμμόρφωση έπειτα από τις υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη προσωρινή ή ακόμα και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της οντότητας.

 

Γίνεται δε ειδική μνεία ότι ο χρόνος διακοπής δεν θα επιφέρει καμία  μισθολογική μεταβολή στο προσωπικό καθώς όπως αναφέρεται «Ο χρόνος προσωρινής ή οριστικής διακοπής λογίζεται ως κανονικός χρόνος εργασίας ως προς όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.».

 

Σαν να μην έφτανε δηλαδή το ότι δεν θα έχει έσοδα η επιχείρηση θα τρέχουν και κανονικά τα μισθολογικά (τουλάχιστον…) έξοδα.

 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αποφασίσετε για τον Τεχνικό Ασφαλείας που θα αναφέρουμε στον ετήσιο πίνακα προσωπικού αλλά κυρίως που θα του αναθέσετε να σας προφυλάξει με τις ορθές υποδείξεις του από τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις…

 

Ακολουθεί το άρθρο 33 του νόμου 4488/2017

 

Άρθρο 33. Τροποποίηση του άρθρου 24 του ν. 3996/2011 –

 

Η υποπαράγραφος 1Β του άρθρου 24 του ν. 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Β.α. Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υ.α. 2063/Δ1632/2011 (Β΄ 266), ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, και οι οποίες διαπιστώνονται αθροιστικά σε τρεις (3) διενεργούμενους ελέγχους σε διαφορετικές ημερομηνίες, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών.

 

β. Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μέχρι πέντε (5) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τέσσερις (4) ή περισσότερες πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υ.α. 2063/Δ1632/2011, ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, και οι οποίες διαπιστώνονται αθροιστικά σε τέσσερις (4) διενεργούμενους ελέγχους σε διαφορετικές ημερομηνίες, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών.

 

γ. Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη δύο (2) ή περισσότερες πράξεις επιβολής προστίμου για αδήλωτη εργασία και οι οποίες διαπιστώνονται αθροιστικά σε δύο (2) διενεργούμενους ελέγχους σε διαφορετικές ημερομηνίες, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών. Σε περιπτώσεις που η επιχείρηση διατηρεί τμήματα, εκμεταλλεύσεις ή υποκαταστήματα σε διαφορετικούς τόπους, το μέτρο της προσωρινής διακοπής λειτουργίας λαμβάνεται για το αντίστοιχο τμήμα ή εκμετάλλευση ή υποκατάστημα, του τελευταίου χρονολογικά διενεργούντος ελέγχου που επισύρει πράξη επιβολής προστίμου «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας.
Οι κυρώσεις των περιπτώσεων α΄ έως γ΄ επιβάλλονται με αιτιολογημένη πράξη του Ειδικού Επιθεωρητή ή με αιτιολογημένη πράξη του Διευθυντή της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του αρμόδιου Επιθεωρητή Εργασίας.


Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, μπορεί να επιβληθεί στον εργοδότη προσωρινή διακοπή για διάστημα μεγαλύτερο από πέντε (5) ημέρες ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

 

Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 23, δεν απαιτείται πρόσκληση για παροχή εξηγήσεων. Η διακοπή επιβάλλεται από τον Ειδικό Επιθεωρητή ή τον αρμόδιο Επιθεωρητή Εργασίας που διενεργεί τον έλεγχο, ύστερα από αιτιολογημένη καταγραφή στο δελτίο ελέγχου των παραβάσεων, που κατά την κρίση τους συνιστούν άμεσο ή σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Η εκτέλεση της διοικητικής κύρωσης της προσωρινής ή οριστικής διακοπής γίνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή.

Ο χρόνος προσωρινής ή οριστικής διακοπής λογίζεται ως κανονικός χρόνος εργασίας ως προς όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.»

 

Περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 23

 

3.α. Αν κρίνει ότι υπάρχουν παραβάσεις που εγκυμονούν άμεσο ή σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή τμήματός της ή στοιχείου του εξοπλισμού της, για χρονικό διάστημα μέχρι της πλήρους συμμόρφωσης του εργοδότη και της άρσης των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν. Αν η επιχείρηση, μετά την προσωρινή διακοπή ή την επιβολή άλλων διοικητικών κυρώσεων, εξακολουθεί να παραβαίνει συστηματικά τις διατάξεις της νομοθεσίας με άμεσο ή σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους εισηγείται στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οριστική διακοπή της λειτουργίας της.


β. Αν κρίνει ότι πλήττονται σοβαρά και συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα μεγάλου μέρους των εργαζομένων μιας επιχείρησης ή τμήματός της, διακόπτει προσωρινά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τη λειτουργία της επιχείρησης ή τμήματός της και εισηγείται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματός της, αν η επιχείρηση, μετά την προσωρινή διακοπή ή την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται στις υποδείξεις των Επιθεωρητών Εργασίας.

 

Στις παραπάνω περιπτώσεις α΄ και β΄ ο χρόνος προσωρινής διακοπής της επιχείρησης λογίζεται ως κανονικός χρόνος εργασίας ως προς όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

πηγή: ΕΕΑ
Share:

Διάθεση τροφίμων μετά την ημερομηνία «ελάχιστης διατηρησιμότητας»

Διάθεση τροφίμων  μετά την ημερομηνία «ελάχιστης διατηρησιμότητας»

Με την Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), διατηρήθηκε το γνωστό άρθρο για τη διάθεση τροφίμων μετά την ημερομηνία «ελάχιστης διατηρησιμότητας». Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την τελική ημερομηνία λήξης των τροφίμων δεδομένου ότι τα μεν πρώτα διατηρούνται σε ασφαλή κατάσταση βρώσης και μετά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τα δε άλλα (ευαλοίωτα) πρέπει να απορρίπτονται αμέσως μετά την τελική ημερομηνία λήξης

 

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής:

 

Άρθρο 13

 

 

1. Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και όχι αυτών στα οποία έχει παρέλθει η τελική ημερομηνία ανάλωσης (ευαλοίωτα), με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

 

2. Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

Α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

Β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

Γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

 

3. Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

 

4. Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

 

5. Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

 

6. Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, η οποία θα πρέπει να είναι συγκριτικά εμφανής από άλλα όμοια προϊόντα -που δεν χαρακτηρίζονται ως περασμένης διατηρησιμότητας.

 

 

7. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

 

Α. Για έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», χίλια ευρώ (1.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

 

Β. Για μη διακριτό διαχωρισμό τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα όμοια τρόφιμα, χίλια ευρώ (1.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

 

Γ. Για παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, δύο χιλιάδες ευρώ (2.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

 

Δ. Για διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης, τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) ανά κωδικό προϊόντος.

 

Ε. Για παράβαση της παραγράφου 2, δύο χιλιάδες ευρώ (2.000€) ανά κωδικό προϊόν.

 

ΣΤ. Για μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗ-ΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή, δύο χιλιάδες ευρώ (2.000€) ανά κωδικό προϊόντος.



πηγή: ΕΕΑ
Share: